Dvorští okouzlili koncertem celé Košice

RiK, ČTK
22. 12. 2005 10:00
Košice - Velký zájem stovek milovníků operního zpěvu z Košic i z celého východu země provázel první společný koncert čtyř bratří Dvorských na Slovensku.

Vystoupení se uskutečnilo ve středu večer v katedrále svaté Alžběty v Košicích.

Pozdně gotický chrám z 15. století ale nestačil pojmout všechny zájemce o toto jedinečné vystoupení, a tak někteří lidé museli koncert sledovat z ulice prostřednictvím velkoplošné projekce i navzdory tomu, že si zakoupili vstupenky za 600 korun.

Peter, Pavel, Miroslav a Jaroslav Dvorští v Košicích představili árie z děl Georga Friedricha Händela, Franze Schuberta, Giuseppe Verdiho a Johanna Sebastiana Bacha. V košickém chrámu ale zazněla také směs vánočních písní a vystoupení bratří Dvorských vyvrcholilo Tichou nocí.

Čtveřici operních pěvců doprovázel orchestr Státního divadla Košice pod vedením dirigenta Dušana Štefánka. Spoluúčinkoval pěvecký sbor Septemthillis ze Základní umělecké školy v Lipanech na východním Slovensku.

Nejznámější z bratrů - Peter
Nejznámější z bratrů - Peter | Foto: Aktuálně.cz

"Byl to nejkrásnější den mého života," svěřila se po koncertu novinářům matka čtveřice operních pěvců, kterou synové na košický koncert pozvali. V současnosti nejvytíženější z bratří Miroslav k tomu dodal, že vůbec poprvé v této sestavě vystoupili před třemi lety na Moravě na festivalu, který nese jméno Petra Dvorského.

"Tehdy ještě žil i náš tatínek," poznamenal Miroslav Dvorský. Zároveň ale zdůraznil, že koncert v košické katedrále byl pro něj výjimečný, i když zpěvákům i hudebníkům bylo dost zima. "Ale když jsem viděl tu spoustu lidí všude kolem sebe a když zazněly první tóny hudby, zapomněl jsem na zimu a nechal jsem se unášet tím zvláštním pocitem," řekl Miroslav Dvorský.

 

Právě se děje

Další zprávy