Dvořákův Alfréd zazní v Praze poprvé. V němčině

5. 8. 2014 17:51
Festival Dvořákova Praha nabídne premiéru koncertního provedení operní prvotiny Antonína Dvořáka.
Antonín Dvořák.
Antonín Dvořák. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní festival Dvořákova Praha na 17. září připravuje světovou premiéru koncertního provedení operní prvotiny Antonína Dvořáka Alfréd s původním libretem v němčině. Partitura nebyla hrána ani vydána za Dvořákova života a dílo bylo uvedeno pouze v roce 1938 v Olomouci, ale v českém překladu. Opera v nastudování německého dirigenta Heika Mathiase Förstera bude zaznamenána a také vydána na CD. 

Förster se pohotově ujal nastudování a provedení díla se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Českým filharmonickým sborem Brno se sbormistrem Petrem Fialou a sólisty namísto zesnulého Gerda Albrechta. Minulý týden se v Českém rozhlasu uskutečnila první zkouška.

V hlavních pěveckých rolích se objeví Petra Froeseová (Alvina), Jarmila Baxová (Rowena), Ferdinand von Bottmer (Harald) a Felix Rumpf (Alfréd).

"Naší prioritou je dbát o celý odkaz hudebního génia, kterého neseme v erbu, a to nás zavazuje k tomu, abychom mířili daleko za běžný dvořákovský dramaturgický rámec. Proto jsme se letos rozhodli představit neznámé Dvořákovo dílo, které ve svém původním tvaru ještě nikdy nezaznělo," sdělil ředitel festivalu Marek Vrabec.

Dvořák ve svých devětadvaceti letech pro svoji prvotinu sáhl po šedesát let starém německém textu Alfred der Grosse, jehož autorem byl německý romantický básník Karl Theodor Körner. V díle se odráží jeho tehdejší fascinace Richardem Wagnerem. Zajímavostí je fakt, že motiv charakterizující krále Alfreda je téměř totožný s melodií Degeyterovy Internacionály. Ani jeden z autorů však nemohl "opisovat": Degeyter napsal Internacionálu až o osmnáct let později a Dvořákova opera nebyla za autorova života nikdy provedena.

Na sedmý ročník festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční od 8. do 22. září, zavítají například Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského nebo výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie, Komorní orchestr Vídeň - Berlín. Sólistům vévodí klavírista Krystian Zimerman, který v Praze vystoupí po 33 letech, či houslový virtuóz Vadim Repin.

 

Právě se děje

Další zprávy