DVD: Jak si Indy & Wich hráli na holandské turisty

Pavel Turek
17. 1. 2008 10:20
Kids On The Click: koncerty mezi přesunem a kocovinou
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Wich refreshovaný půl hodinou spánku prohánějící se na golfovém vozítku po areálu Hip Hop Kempu v hodně komunikativní náladě. Konspirační překonávání česko-slovenských hranic s pomalovaným karavanem. Nákup hovězího, pytlíkových polévek a kartonů alkoholu před cestou.

Koncertní DVD Kids On The Click začíná jako Svěrákova Jízda a vlastně by tak mohlo i pokračovat, jenomže trojice Indy, Wich a LA4 fakt nejsou Buty.

S naditými obálkami do autobazaru pořídit obytnou káru, překopat interiér, zabudovat telinu i gramce, vyzdobit exteriér graffiti a turné po deseti open air festivalech ve stylu "přijeli holandští turisti" začíná.

Když režisér Michal Romeo Dvořák (mj. klipy pro PSH) v zakomponovaném rozhovoru pro Óčko definuje film Kids On The Click jako sled přesunů, koncertů, kalb a kocovin, velice přesně odhaluje jeho podstatu i slabinu.

Kids On The Click - trailer

Turné většiny kapel se totiž v drtivé většině sestává z koncentrovaného sledu hluchých míst, pročekaného času, který na konci korunuje překvapující fakt, že najednou nestíháte a všechno se zase zpožďuje.

A jediné možné vysvětlení, proč by tuhle prudu chtěl člověk absolvovat, musí být, že inkriminovaná hodina na pódiu, ke které vše směřuje, zmíněnou nudu vyváží.   

Nejinak tomu je i s Indy a Wichem, kteří sice k obligátnímu alkoholu a PlayStation přidali i rozměr autokempingové grilovačky a polívek z ešusu, ale i tak dýchá ze spojováků spíš dojem poklidného čekání na koncertní "něco" než permanentní party.

Jelikož děj evidentně nestačí, prokládají letní anabází rovnoměrně rozhovory, reflexe hip-hopové scény a vzpomínání na počátky se třemi hlavními aktéry.  

Vytržení z letargie paradoxně přináší část věnovaná hostování na festivalech České hrady. Road-movie se tím vymaňuje z monotematičnosti hip-hopových festivalů, při nichž se záběry ze zákulisí omezují pouze na komplikované, několikasložkové, potřásání rukama s kámošema ze scény. 

Foto: Indy a Wich

Kontrast s Anetou Langerovou nebo Kryštofem a ironický podtext pramenící z toho, že Indy a Wich najednou nejsou mezi "svejma" a musí se v tom kontextu nějak definovat, představuje jak nejzábavnější fázi filmu, tak část s největší výpovědní hodnotou.

O Kids On The Click nejde mluvit jako o regulérním live DVD, většina skladeb prezentovaných na pódiu nezazní ani vcelku a pomineme-li velkolepé Hip Hop kempové finále v Hradci Králové, pak kvalita záznamu není nic moc (často s větším důrazem na to nic).

Spíš je to úsměvná honička spořádaných kluků, kteří toho musí hodně stihnout dřív, než se vydají na Kypr, aby tam začali s přípravami na Indyho svatbu.

Indy & Wich: Kids On The Click Tour 2007. Režie Michal Romeo Dvořák. 104 minut. Vydala firma MadDrum records/Golden Touch, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy