Dusilová a Baumaxa budou na pódiu pitvat lásku

24. 3. 2010 15:35
Projekt Silent Love slibuje ,,živé klipy"
Foto: Martin Mařák

Praha - Lenka Dusilová a Xavier Baumaxa se sešli v programu Silent Love, který bude mít premiéru 1. dubna v pražském Paláci Akropolis. Mezižánrový projekt, jehož aktéry jsou také herci Miřenka Čechová a Radim Vizváry, zhlédnou i diváci v Brně, Olomouci, Děčíně, Českých Budějovicích.

Nápad vyšel ze strany divadelního dua Tantehorse. Čechová s Vizvárym podobnou formou - tedy tvorbou divadelních klipů během koncertu - spolupracovali s Baumaxou před čtyřmi lety. Tehdy s nimi vystoupil také jejich učitel Boris Hybner; nyní se rozhodli přizvat do projektu Dusilovou.

Foto: Martin Mařák

"Protiklady se přitahují, a pokud to hudebně platí i o nás s Lenkou, tím lépe, protože vytvoříme živou akustickou bipolární poruchu," říká k tomu Baumaxa.

Oba představí nové písně vytvořené speciálně pro tento projekt; zazpívají je jak sólově, tak v duetech. Skupina Tantehorse k nim vytvoří pohybové příběhy. Zazní i hity obou zpěváků - kterým by ale „živé klipy" měly dát nový kontext a atmosféru.

"Asi nejsme jediní, koho napadlo takto propojit hudbu s divadlem, nicméně nevím o nikom v Čechách, kdo takový způsob představení realizoval," podotýká Baumaxa. A na otázku, zda bude v Silent Love převažovat hudba anebo divadlo, či zda to bude vyvážená fúze, odpovídá, že to bude chůze; chůze divadla a hudby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 
Podle Dusilové Silent Love slibuje "pitvu různých poloh lásky, náklonnosti k různým barvám života a přístupu k němu". Několikanásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl se z pozice rockové a popové hvězdy naposledy přesunula k nadžánrovému projektu Eternal Seekers s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou. Spolupracovala s divadlem Continuo a zpívá i v inscenaci Divadla Komedie.

Její protipól, litvínovský lidový buránek Baumaxa, naposledy vydal loni v květnu čtvrtou desku Desperanto. I na ní potvrdil dost sebereflexe na to, aby se (snad) z projektu Silent Love nestaly orgie laskavosti. 

Tantehorse (dřívější Teatro Pantomissimo) je skupina Radima Vizváryho a Miřenky Čechové, výrazné postavy českého nezávislého divadla a členky uskupení Spitfire Company. Jejich soubor propojuje mimické herectví s fyzickým divadlem i s  prvky současného tance.

 

Právě se děje

Další zprávy