Druhá tráva vydává desku, pokračování kvůli koronaviru schová na příští rok

ČTK ČTK
17. 10. 2020 17:12
Pandemie koronaviru změnila plány kapely Druhá tráva, která se chystala vydat novinku v podobě dvou alb. Na první chtěla zařadit coververze skladeb autorů, kteří ovlivnili zpěváka Roberta Křesťana, druhý disk měl pak obsahovat nové autorské písně.
Členové kapely Druhá tráva Robert Křesťan (vlevo) a Luboš Malina.
Členové kapely Druhá tráva Robert Křesťan (vlevo) a Luboš Malina. | Foto: ČTK

V létě se však skupina kvůli přerušené spolupráci s producentem Eddiem Stevensem ocitla v situaci, kdy měla hotové všechny převzaté skladby a pouze několik vlastních. Proto se rozhodla vydat mix obou pod názvem Díl první a s pokračováním počkat na příští rok.

Robert Křesťan.
Robert Křesťan. | Foto: ČTK

"Původně jsme zamýšleli vydat dvojalbum, koronavirus nám ale v dokončení toho projektu zabránil. Takže název Díl první myslím mluví za všechno, protože po dílu prvním většinou přichází díl druhý," konstatuje textař a zpěvák Robert Křesťan.

Na nahrávku dohlížel Brit Stevens, známý prací pro elektronickou kapelu Moloko a zpěvačku Róisín Murphyovou, triphopové Zero7 nebo Janu Kirschner. "Měl zásadní roli, určoval zvuk a aranže každé písničky, takže každá se natáčela při jiném rozestavění mikrofonů a kapely. Využil potenciál sestavy, věděl, čeho jsme schopni. Sami bychom asi takovou odvahu neměli. On je člověk s jasným názorem, který dokáže vysvětlit a prosadit," doplňuje bendžista Luboš Malina.

Stevens umocnil osobitý zvuk Druhé trávy a obohatil jej o věci typické pro elektronickou muziku či jiné žánry, než je bluegrass hraný Druhou trávou.

"Myslím, že část posluchačů to asi nepřijme, ale věřím, že po čase tomu přijdou na chuť," podotýká Křesťan. "Věřím, že máme s Druhou trávou vytvořenou určitou pozici, odjakživa jsme šli svou vlastní cestou, takže tohle je jenom další krok," dodává Malina.

Kromě tří Křesťanových autorských skladeb posluchači na nahrávce najdou písničky Toma Waitse (Zůstaň), Stinga (Proč bych měl naříkat), Krise Kristoffersona (Žhář), Toma Pettyho (Něco dobrého), Petera Rowana (Na křídlech koní) nebo Nine Inch Nails (Bolest).

Žhář, píseň Krise Kristoffersona, v podání Druhé trávy. Foto: Olga Zmelíková. | Video: BrainZone Promotion

Autorem všech textů je Křesťan, který v převzatých písních vycházel z originálů. Například zachoval původní slova "dal jí hodinky za dolar a prstýnek z lžičky na kafe" ve Waitsově písni Zůstaň (Hold On).

"Podle svých schopností jsem se snažil co nejvíce držet původního tématu, ale ze svých zkušeností překladatele vím, že originální verzi nelze zcela vystihnout. Autor často chápe písničku jinak než ten, kdo ji poslouchá," vysvětluje.

V závěrečné skladbě Kam složíš hlavu využila Druhá tráva do sboru členy Spirituál kvintetu. "Bohužel při nahrávání chyběl Dušan Vančura, sice v té době ještě žil, ale neměl zrovna čas," poznamenává Křesťan ke zpěvákovi Spirituálu, který zemřel 16. dubna ve věku 82 let.

Album Díl první chce formace pokřtít 7. prosince v brněnském Sono Centru a 16. prosince v pražském Divadle pod Palmovkou. "Zatím je křest v plánu stejně jaké série koncertů, která by měla začít 13. listopadu v Táboře, jestli to situace dovolí," dodává Luboš Malina.

Skupina Druhá tráva je od počátku řazena mezi špičku folk & country scény v Česku i na Slovensku. Jako jedna z mála zdejších kapel pravidelně vyjíždí koncertovat do USA, kde má za sebou tři desítky turné. Spolupracuje či spolupracovala s významnými osobnostmi, je několikanásobným držitelem ocenění Anděl v kategorii folk a country.

První singl z nového alba Druhé trávy se jmenuje Kdybys mě zabila. Foto: Dušan Tománek. | Video: Druhá tráva
 

Právě se děje

Další zprávy