Druhá tráva se zvukově posunula, nové album nahrává s britským producentem

ČTK ČTK
17. 7. 2020 17:18
Kapela Druhá tráva po devíti letech nahrává nové řadové album. Dohlíží na něj Brit Eddie Stevens, známý producentskou prací pro elektronickou kapelu Moloko a zpěvačku Róisín Murphyovou, triphopové Zero7 nebo Janu Kirschner.
První singl z nového alba Druhé trávy se jmenuje Kdybys mě zabila. Foto: Dušan Tománek. | Video: Druhá tráva

První ukázkou z alba, které vyjde na podzim, je skladba Kdybys mě zabila. Kapela v ní rozšiřuje svůj typický zvuk o netradiční rytmus, úvodní motiv odkazující na balkánskou hudbu nebo o klávesové a elektronické zvuky, které dříve nepoužívala.

Robert Křesťan.
Robert Křesťan. | Foto: Dušan Tománek

"Chtěli jsme tentokrát najít někoho, kdo naši hudbu posune někam dál. Eddie byl nakonec jasnou volbou. Už na první zkoušce se nám snažil pár věcí rozmluvit či vymluvit a získal si naši důvěru," popisuje zpěvák Robert Křesťan.

Příkladem spolupráce je Kdybys mě zabila. "Písničku jsme měli původně nazkoušenou ve dvou verzích. Eddie si nejprve vyžádal překlad textu a pak rovnou přišel se svým pojetím i s úvodním balkánským motivem, do kterého mě nechal nahrát snad všechny nástroje, na které umím," podotýká bendžista Luboš Malina.

Vznik alba, které sestava v těchto dnech natáčí ve studiích Sono, ovlivnila pandemie koronaviru a zavřené hranice.

Druhá tráva původně plánovala vydat na podzim dvojalbum. Na první disk hodlala zařadit coververze skladeb autorů, kteří ovlivnili Roberta Křesťana, druhý disk měl obsahovat nové autorské písně. "Nakonec na podzim vydáme jen jedno album, které bude obsahovat mix obou plánovaných nahrávek. Druhé pak vyjde příští rok, kdy Druhá tráva oslaví třicáté výročí vzniku," doplňuje manažer David Němeček.

Novinku kapela pokřtí 25. října v Brně a 15. listopadu v pražském Divadle Hybernia. V metropoli Druhá tráva zahraje rovněž příští čtvrtek 23. července na koncertu v žižkovských Riegerových sadech v rámci projektu Muzika v parku.

Od 11. října do 16. prosince Druhá tráva absolvuje 24 koncertů ve Znojmu, Plzni, Ústí nad Orlicí, Jihlavě, Uherském Brodě, Olomouci, Táboru, Ostravě či Jablonci nad Nisou.

Druhá tráva je od počátku svého vzniku řazena na špičku folk & country scény v Česku i na Slovensku. Jako jedna z mála tuzemských sestav pravidelně vyjíždí koncertovat do USA, kde má za sebou tři desítky turné.

Spolupracuje či spolupracovala s významnými osobnostmi, jako jsou kytarista a mandolinista Peter Rowan, hráč na irské loketní dudy Davy Spillane, mandolinista Andy Owens nebo hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy. Kapela je několikanásobným držitelem ocenění Anděl v kategorii folk a country.

 

Právě se děje

Další zprávy