Dřív jezdila od vesnice k vesnici. Zaz zazpívá na festivalu Metronome

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 1. 2023 10:43
Zpěvačka a šansoniérka Zaz, kterou českému publiku objevily ostravské Colours, bude jednou z hvězd letošního ročníku festivalu Metronome. Ten se uskuteční mezi 22. až 25. červnem na pražském Výstavišti. Dvaačtyřicetiletá Francouzka v programu doplní již dříve ohlášené britské formace Jamiroquai, White Lies a Editors, francouzské M83, německé Moderat či norskou zpěvačku Auroru.
Největším hitem Zaz na YouTube je Si jamais j'oublie z roku 2015, nasbíralo už skoro 95 milionů zhlédnutí. Foto: Martin Svozílek | Video: Sony Music Publishing

Rodačka z Tours Isabelle Geffroy, jak se Zaz jmenuje, se už v dětství kromě zpěvu učila hrát na housle, klavír a kytaru. Chodila na konzervatoř. Čerpá z tradice šansonu, jazzu, popu i blues, nespoutaností si vysloužila srovnání s Édith Piaf.

"Dělala jsem jazz, blues, vystupovala po kabaretech a v barech, zpívala na Montmartru. Zkoušela jsem všechno," vzpomínala v Hospodářských novinách, jak okolo roku 2001 debutovala nejprve s bluesovou kapelou. "S baskickým orchestrem jsem ve varieté dva roky jezdila po plesech. Všechny věci jsme vozili s sebou, putovali jsme od vesnice k vesnici v kamionu a měli každý večer pětihodinová představení," vzpomínala na dobu, než se roku 2006 odstěhovala do Paříže a začala zpívat šansony po tamních barech.

Prorazila s hitem Je veux, v překladu Chci, který pro ni složil Kerredine Soltani a díky němuž oslovila mladší publikum odmítající konzumní způsob života. K popularitě jí pak pomohlo vítězství v talentové soutěži a debutové album z roku 2010, kterého prodala téměř dva miliony kusů.

Následující dvě desky Recto verso a Paris se dostaly na špičku hitparád a patřily k nejprodávanějším také v Česku, kde Francouzka vystoupila už jedenáctkrát. Poprvé v letech 2012 a 2014 navštívila festival Colours of Ostrava, kam se před čtyřmi roky opět vrátila. Zatím naposledy loni v říjnu zaplnila pražské O2 universum, kde představila desku Isa z roku 2021.

Letos čeká Zaz premiéra na pražském festivalu Metronome. Ten bude mít také rozsáhlou českou a slovenskou část, divákům se představí zpěvačka Jana Kirschner, kapely Midi lidi, Zrní, Mydy a The Silver Spoons.

Midi lidi nabídnou pokračování koncertního programu písní Miro Žbirky. Zrní připravilo koncertní premiéru show k nové desce Široko daleko. Indie pop-rocková kapela The Silver Spoons slibuje kombinaci tanečních melodií a kytarových riffů, Mydy v čele se zpěvačkou a textařkou Žofií Dařbujánovou pak také extravagantní styl.

"Slovenská zpěvačka Jana Kirschner v současnosti žije v Londýně a v Čechách téměř nevystupuje. Jednou z mála výjimek je Metronome Prague 2023, kterému exkluzivně přislíbila svou účast," zdůrazňuje mluvčí festivalu Zuzana Kantorová.

Podle ní letos akce nabídne osm scén s více než padesáti projekty čítajícími přes 300 umělců.

Loňský pátý ročník přehlídky navštívilo 22 tisíc lidí, nejvíc od založení. Hlavními hvězdami byli kapela Underworld, zpěvák Nick Cave se skupinou Bad Seeds a písničkář Beck. Jeho koncert začal kvůli počasí s výrazným zpožděním a konal se ve vydatném dešti. "Jste fakt stateční, že jste to v tomhle slejváku vydrželi," děkoval Pražanům.

V Česku cítím něco mimořádného, říká zpěvačka Zaz

Cítím tady upřímný zájem a hlubokou lásku, fanoušci pod pódiem jsou mimořádní, řekla před sedmi roky v DVtv francouzská zpěvačka Zaz. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy