Dozvíme se už, kdo je Bruno Ferrari?

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 5. 2006 12:30
Praha - Bruno Ferrari je prý v každém z nás. Teď se dekadentní kabaretiér a zpěvák stane i hrdinou celovečerního dokumentu. Uvnitř: TRAILER

"Vítejte ve světě Bruna Ferrariho. Ve světě, kde můžete opět nalézt svoji ztracenou nevinnost (nebo naopak). Vstupte a staňte se součástí legendy o zázračném muži bez hranic, který vám ukáže, jak zábavné je být člověkem."

Tak začínají internetové stránky muže, pro kterého je každá snaha o přirovnání krátká. Oživlého ducha z půjčovny béčkových (porno)filmů, do jehož repertoáru patří slova "Kondom, bejby, na srdci mám, ten já si nikdy nesundám" - stejně jako trefné postřehy o rapu  "Jako malý jsem chtěl být mořeplavcem nebo astronautem... dnes si mladí přejí být černochem".

V roce 2002 o Bruno Ferrarim natočila první film s všeříkajícím názvem The Star Linda Jablonská. V současné době o něm natáčí režisér Šimon Šafránek celovečerní hudební dokument, a jedná už dokonce o jeho uvedení do kin.

"Bruno Ferrari mi připadá jako jeden z nejoriginálnějších českejch projektů. Pamatuju, když na Živlu vyšla ta jejich kompilace,  ten text Mám v srdci blues a žiju disco mě úplně dostal," říká Šafránek o filmu, který by měl být hotov na podzim.

Z chystaného dokumentu
Z chystaného dokumentu | Foto: Šimon Šafránek

V jednom rozhovoru Bruno Ferrari sám sebe charakterizoval jako "něco mezi Hitlerem a Chaplinem". A vskutku má hodně široký záběr. Na svých stránkách nabízí volně ke stažení nejen knihu Arabátko, v níž vzpomíná na své dětství, ale i sexuální poradnu a obchod s tričky, samolepkami a plakáty se svou osobou.

Svou přezdívkou prý vzdává hold Jean Paulu Belmondovi, ale narodil se jako Samir Fakhri el Samarrai v Bagdádu - iráckému otci a české matce. Po přesídlení do Česka se coby Samir Hauser vrhl na kariéru "irácko-českého myslitele, provokatéra, dobrodruha a zpívajícího básníka," jak sám sebe dál nazývá na svých internetových stránkách.

Z chystaného dokumentu
Z chystaného dokumentu | Foto: Šimon Šafránek

Byl mimo jiné frontmanem EBM skupiny Vanessa. V roce 1999 založil kabaret Zlatá kozačka, který se řídil heslem "minimální snaha - maximální styl" a v němž se snaží dle svých slov probouzet šokem lidi z letargie - což se mu soudě dle nadšených ohlasů daří.

Krátce po založení kabaretu vydal desku Peep Sound. CD tehdy vyšlo - pod názvem Peepshow - jako příloha časopisu Živel, kterému také řekl: "Nezajímají mě nějaký styly. Já beru muziku jako soundtrack svýho života." Deska si získala nejen Šafránka, ale většinu těch, kdo ji slyšeli.

Loni pak vydal titul Man Fatal - podle serveru musiczone "dekadentní disco-clash hravost s pořádnou dávkou ironie a zvrhlého humoru". Nové album právě chystá.

  • Stránky Bruna Ferrariho ZDE
  • Stránky Šimona Šafránka ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy