Dostane se píseň Skákal pes přes oves do Zpěvníku EU? Češi o tom mohou hlasovat

ČTK ČTK
27. 4. 2018 10:45
Šest písní by mělo Českou republiku stejně jako každou další zemi Evropské unie reprezentovat ve Zpěvníku Evropské unie, který připravuje stejnojmenná nezisková organizace založená v roce 2015 třemi Dány a jedním Italem. Češi mohou o tom, která z jejich písní má být ve zpěvníku, hlasovat od 27. dubna do 27. května 2018 na webu eu-songbook.org.
Hlasuje se o písních o přírodě, míru, lásce či o skladbách pro děti.
Hlasuje se o písních o přírodě, míru, lásce či o skladbách pro děti. | Foto: The European Union Songbook

Češi mohou do šesti kategorií - Milostná píseň, Příroda a roční období, Svoboda a mír, Lidová píseň, Píseň o víře a Dětská píseň - vybírat z 56 skladeb, mohou ale také navrhnout svou variantu. Písně do předvýběru nominovali členové sborů z Unie českých pěveckých sborů a studenti a učitelé z Akademie múzických umění.

"Výběr českých písní zahrnuje jak lidové, tak umělé skladby z různých historických období a žánrů. Obsahuje písně českých klasiků i současných skladatelů, anonymní tvorbu od středověku po současnost i ukázky z nedávné a současné populární hudby," řekl vedoucí katedry skladby AMU Hanuš Bartoň, který se na výběru písní do zpěvníku také podílel.

Při prostudování nominací v jednotlivých kategoriích tak hlasující narazí i na písně od Karla Plíhala, Karla Kryla, Waldemara Matušky či Jiřího Korna. Mezi písněmi pro děti nechybí hity Kočka leze dírou nebo Skákal pes přes oves. 

Za Českou republiku se do zpěvníku může dostat i písnička Karla Plíhala Ráda se miluje z roku 1996. Vyšla na desce Králíci, ptáci a hvězdy. 

Foto: Economia

První vydání zpěvníku má podle organizátorů obsahovat 162 písní v národních jazycích a v anglickém překladu. "Případný zisk bude financovat druhou verzi ve všech 24 jazycích unie, tak aby se všichni, bez ohledu na znalost angličtiny, mohli přidat ke zpěvu a rozuměli všem textům," doplnili organizátoři v tiskové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy