Do užších nominací na Slavíka se dostal i zpěvák švédské heavymetalové skupiny

ČTK ČTK
24. 11. 2016 14:15
Překvapením letošní ankety Český slavík Mattoni, jejíž výsledky budou vyhlášeny v sobotu 26. listopadu v Praze, je nominace zpěváka Joakima Brodéna ze švédské heavymetalové skupiny Sabaton.
Joakim Brodén
Joakim Brodén | Foto: ČTK

Mezi finálovou šesticí je stejně jako loni kontroverzní kapela Ortel i její zpěvák Tomáš Ortel. Skupina spojovaná s krajní pravicí skončila před rokem v anketě popularity druhá, její frontman třetí.

Šanci uspět má i Joakim Brodén. Jeho matka pochází z Prahy, zpěvák má díky dvojímu občanství i český pas. Jeho nominace je sice překvapivá, ale plně v souladu s pravidly této ankety, řekl ČTK ředitel Českého slavíka Jaroslav Těšínský z agentury Musica Bohemica, která dnes dopoledne nominace zveřejnila.

Do "finálové" šestice nominovaných se do kategorie zpěvaček dostaly v abecedním pořadí Anna K., Monika Absolonová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Marta Jandová a Lucie Vondráčková.

Mezi zpěváky budou o slavíka usilovat vedle Brodéna i Michal David, Karel Gott, Tomáš Klus, Richard Krajčo a Tomáš Ortel. Ve skupinách jsou v nominacích Chinaski, Kabát, Kryštof, Olympic, Ortel a Slza.

V kategorii Slavíci bez hranic (nejpopulárnější slovenský interpret nebo skupina v Česku) jsou v první trojici Elán, Horkýže slíže a loňský vítěz No Name.

Kontroverzní kapela Ortel, které kritici vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám, se v loňském 50. ročníku stala druhou nejpopulárnější skupinou a její frontman Tomáš Ortel skončil mezi zpěváky třetí. Vyvolalo to spoustu diskusí nejen na sociálních sítích. Odborníci předem upozorňovali na to, že se do hlasování může promítnout vlna strachu z islámu a imigrantů. Už předloni kapela poskočila ze 105. místa na čtvrté. Její lídr označil kritiku kapely za "štvavou kampaň".

 

Právě se děje

Další zprávy