Do Rokenrolové síně slávy byli uvedeni Depeche Mode či Houstonová

ČTK ČTK, AP
8. 11. 2020 16:36
Zpěvačka Whitney Houstonová, raper Notorious B.I.G. či frontman britské rockové skupiny T. Rex Marc Bolan byli v noci na neděli posmrtně uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Spolu s nimi se stejné pocty dočkaly kapely Nine Inch Nails, Depeche Mode či Doobie Brothers.
Vlevo je raper Notorious B.I.G., vpravo zpěvačka Whitney Houstonová.
Vlevo je raper Notorious B.I.G., vpravo zpěvačka Whitney Houstonová. | Foto: ČTK/AP

Slavnostní ceremoniál byl původně plánován na květen do koncertní síně v Clevelandu v americkém státě Ohio, kde se Rokenrolová síň slávy nachází. Kvůli pandemii se však akce konala až teď, a to prostřednictvím předtočeného speciálu na kanálu HBO.

Členové Depeche Mode: zleva Martin Gore, Dave Gahan a Andrew Fletcher na snímku z roku 2009.
Členové Depeche Mode: zleva Martin Gore, Dave Gahan a Andrew Fletcher na snímku z roku 2009. | Foto: ČTK/AP

Do Rokenrolové síně slávy, což je od roku 1983 clevelandské muzeum pro významné hudebníky či producenty, mohou být umělci uvedeni 25 let po vydání svého prvního alba.

Whitney Houstonová, jež zemřela roku 2012, vydala debutové album v roce 1985 a stala se jednou z nejznámějších zpěvaček v dějinách. "Všichni víme, jak úžasná zpěvačka Whitney byla, možná největší hlas naší doby," řekla zpěvačka Alicia Keys, podle níž bude hudba Houstonové věčná.

Raper Notorious B.I.G. vydal pouze dvě alba, ale významně ovlivnil hudební scénu. Zemřel roku 1997 ve věku 24 let. Do síně slávy jej uvedl přítel a kolega Diddy, který ho označil za "největšího rapera všech dob".

Smrt Marca Bolana v roce 1977 přinesla konec britské skupiny T.Rex, jež se proslavila zejména hitem Bang a Gong (Get it On) a v menší míře také skladbou Jeepster. Umělce do síně slávy uvedl bubeník Ringo Starr, někdejší člen The Beatles.

Kromě ocenění in memoriam se do prestižního muzea dostalo také několik stále aktivních kapel, včetně britských Depeche Mode, kteří ovlivnili scénu zejména v 80. letech. Skupina se dala dohromady roku 1980 v anglickém Basildonu, o rok později prorazila singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell.

Patřili k průkopníkům ve využívání syntetizátorů. V Praze poprvé vystoupili ještě za komunismu v březnu 1988. Na koncert ve Sportovní hale tehdy přišlo 15 tisíc lidí.

Enjoy The Silence, jeden z největších hitů Depeche Mode vydaný v únoru 1990. | Video: Mute Records

Do Rokenrolové síně slávy vstoupili rovněž Nine Inch Nails, kteří se v 90. letech stali průkopníky industriálního rocku.

Dalšími novými členy jsou Dobbie Brothers, kteří sice podle agentury AP nepatřili k favoritům hudebních kritiků, ale proslavili se v 70. letech hity jako Listen to the Music, Black Water či China Grove. Letos slaví 50. výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy