Do Prahy se vrátí Metallica. V Letňanech vystoupí také Five Finger Death Punch

Kultura Kultura
16. 6. 2021 9:24
Pod širým nebem v pražských Letňanech příští rok vystoupí americká kapela Metallica. Jedna z nejúspěšnějších metalových skupin všech dob, která spojila tvrdou hudbu s melodickými hity, se na stejné místo vrátí po dvou letech, tentokrát díky akci nazvané Prague Rocks. Už poněkolikáté ji pořádá česká pobočka nadnárodní koncertní agentury Live Nation.
Metallica naposledy vloni pod názvem S&M2 vydala záznam koncertu se Sanfranciským symfonickým orchestrem.
Metallica naposledy vloni pod názvem S&M2 vydala záznam koncertu se Sanfranciským symfonickým orchestrem. | Foto: Dan Nykolayko

Koncert se koná 22. června 2022 na Letišti Letňany a kromě Metallicy na něm budou účinkovat američtí Five Finger Death Punch nebo Red Fang, oznámili pořadatelé ve středu ráno. Vstupenky v cenách od 1990 do 3490 korun bude možné koupit v sítích Ticketmaster a Ticketportal od 1. července dopoledne.

Na předešlých ročnících Prague Rocks vystoupili ZZ Top, Kiss, Ozzy Osbourne nebo Hollywood Vampires s hercem Johnnym Deppem v roli kytaristy.

Metallicu v Letňanech naposledy sledovalo 70 tisíc lidí. Stejně jako o rok dříve v pražské O2 areně kapela zahrála kromě hitů Jožina z bažin převzatého od Ivana Mládka. V přídavku Spit Out The Bone z obrazovky zazářila česká vlajka.

"S vizuálními efekty Metallica spíše šetří. Z koncertu Rammstein člověk odchází pomalu ugrilován záplavou ohňů. Metallica je používá také, ale střídměji, jen aby podtrhla některé dramatické okamžiky. Stejně tak je to se světly. I tady platí: všeho s mírou. Díky tomu se z koncertu neztrácí hudba," napsal o večeru kritik Josef Vlček na Aktuálně.cz.

Skupinu v roce 1981 založil bubeník Lars Ulrich s kytaristou a zpěvákem Jamesem Hetfieldem.

V začátcích se inspirovali kapelami Iron Maiden či Motörhead, už jejich první skladby ale nezapřely, že Metallica znala též kalifornskou scénu divokého hardcorového punku. Získali si oblibu v kalifornském metalovém undergroundu svým razantním tvrdým stylem thrash metalem.

Rychlá vypalovačka Moth Into Flame z alba Metalliicy se Sanfranciským symfonickým orchestrem. | Video: Blackened Recordings

Postupně se z Metalliky stala jedna z nejúspěšnějších rockových sestav přelomu tisíciletí. Získala osm cen Grammy a celosvětově prodala přes 110 milionů nahrávek.

K těm nejznámějším patřila pátá deska z roku 1991 zvaná Černé album. Jeho věhlas skupina stvrdila i na turné v roce 2012, kdy ho celé hrála od poslední skladby k první. Slyšeli to také návštěvníci pražského Edenu.

V prosinci 2013 skupina uspořádala koncert v Antarktidě, a stala se tak první kapelou na světě, jež za jeden rok účinkovala na všech kontinentech. Rok nato Metallica koncertovala na pražském Výstavišti, kam ji pozval festival Aerodrome, a roku 2018 v pražské O2 areně, kde nečekaně zařadila coververzi Jožina z bažin od Ivana Mládka.

"To, že si tak slavná a ještě k tomu americká kapela vypůjčila moji písničku, mě samozřejmě hodně těší," uvedl Mládek, byť dodal, že když mu informaci prvně telefonoval syn, musel se zeptat, jestli jde o českou sestavu. "Netušil jsem ani, že má někdo takový u nás koncert, ani mi to nikdo mladý neřekl. Stýkám se většinou jen s dědky a starými bábami. Ti znají jen Zímu a Strouhalovu sedmičku," podotkl Mládek.

Metallica naposledy vloni pod názvem S&M2 vydala záznam koncertu se Sanfranciským symfonickým orchestrem. "Proběhlo už mnoho pokusů spřáhnout rock nebo pop s klasikou a téměř nikdy nenastal zázrak dokonalého, přirozeného prolnutí dvou většinou protichůdných světů. Metallica není výjimkou," konstatoval o desce kritik Petr Korál, podle nějž osmdesátičlenný orchestr kapelu občas přetlačuje.

Přesto nahrávka obsahuje silné pasáže. "Nic epochálního se ani tentokrát nestalo a hledači revolučních počinů mohou zůstat v klidu. Nebylo by ovšem ani korektní tvrdit, že S&M2 je zbytečný počin," konstatoval Korál.

 

Právě se děje

Další zprávy