Dirigent Mácal končí v čele České filharmonie

Red Kul, ČTK
9. 9. 2007 22:10
K rozhodnutí jej prý přiměly negativní kritiky

Praha - Šéfdirigent České filharmonie Zdeněk Mácal v sobotu oznámil členům orchestru, že ve své funkci končí.

Mluvčí ČF Daniel Sobotka to dnes potvrdil ČTK. Sám Mácal se tiskové agentuře odmítl vyjádřit.

Podle generálního ředitele ČF Václava Riedlbaucha byly příčinou šéfdirigentova kroku zřejmě negativní novinové kritiky. Mácal ale bude dál spolupracovat s orchestrem jako dirigent, uvedl ředitel.

"On si teď trošku uvolní ruce, ale nadále se v Praze vyskytovat bude, bude pracovat s orchestrem při nahrávacích projektech, na turné v zahraničí a publikum, které ho má rádo, ho určitě uvidí," řekl Riedlbauch České televizi.  

Riedlbauch potvrdil, že Mácal těžce snášel negativní reakce na svou práci v českém tisku. Už několik měsíců se prý cítí být ukřivděn tím, co chápal jako stupňované útoky na svou osobu.

Václav Riedlbauch
Václav Riedlbauch | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V nedávném televizním rozhovoru Mácal odmítl výhrady ke směřování České filharmonie komentovat a odůvodnil je údajnými antipatiemi, které k jeho osobě někteří čeští hudební kritici pociťují.

Jedenasedmdesátiletý dirigent stál v čele ČF od roku 2003 a má podepsanou smlouvu až do roku 2008. 

Mácal: Mám jeden z nejlepších orchestrů - ČTĚTE ZDE

Mácal se narodil v Brně, kde také studoval na konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění. Po emigraci v roce 1968 působil nejprve v Nizozemsku a Švýcarsku, do Spojených států natrvalo přesídlil v roce 1982. Celkem řídil více než 150 orchestrů po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy