V Praze poprvé zazpívá Devendra Banhart. Tvář divného folku teď myslí na Venezuelu

Kultura Kultura
2. 9. 2019 11:36
Americký kytarista a zpěvák Devendra Banhart, který začátkem tisíciletí odstartoval vlnu takzvaného divného folku a od té doby patří k hvězdám alternativní scény, poprvé přijede do Prahy. 25. ledna 2020 vystoupí v pražském Paláci Akropolis, kde představí nové album nazvané Ma.
Devendra Banhart (na snímku) vydává na labelu Nonesuch, stejně jako skladatel Steve Reich nebo jazzový klavírista Brad Mehldau.
Devendra Banhart (na snímku) vydává na labelu Nonesuch, stejně jako skladatel Steve Reich nebo jazzový klavírista Brad Mehldau. | Foto: Lauren Dukoff/Nonesuch

V pondělí o tom informovala pořadatelská agentura Fource. Vstupenky v ceně 820 korun budou v prodeji od tohoto pátku 6. září.

Devendra Banhart.
Devendra Banhart. | Foto: Fource Entertainment

Devendra Banhart, kterého hudební kritik Pavel Turek označil za "vlajkonoše lo-fi a jednohlasně zvoleného prezidenta žánru označovaného New Weird America", bývá popisován jako stylotvorný autor vyznávající na prvním místě hravost.

Na počátku milénia společně se sesterským duem CocoRosie a harfenistkou Joannou Newsomovou stál v čele takzvaného freak-folku, česky někdy označovaného za "divný folk", žánru stavícího na intimitě, autenticitě a rukodělnosti. "Generace 'věčných dětí', která se po americkém jedenáctém září uchýlila do světa soukromých fantazií, starých věcí a akustických nástrojů," popsal je kritik Pavel Klusák.

Banhart byl zatím jen před šesti lety hostem festivalu Colours of Ostrava.

V Praze bude osmatřicetiletý Američan hrát z desky Ma, kterou v polovině září vydá na značce Nonesuch Records. Album se odvrací od zvukových experimentů a "zaměřuje se na vyprávění intimních příběhů za doprovodu akustické kytary, dechů a kláves", uvádějí pořadatelé.

Jako první singl zpěvák před dvěma měsíci zveřejnil skladbu Kantori Ongaku, což v japonštině znamená country hudbu.

Skladba vznikla jako pocta kapele Yellow Magic Orchestra japonského popového hudebníka Haruomiho Hosona. Banhart začal desku natáčet v chrámu v japonském Kjótu, později s kapelou pracovali v Los Angeles a poblíž kalifornského mysu Big Sur.

První singl Kantori Ongaku z nové desky Devendry Banharta. | Video: Nonesuch Records

Album bude obsahovat 13 skladeb, z toho tři ve španělštině a jednu v portugalštině. Hosté, velšská zpěvačka Cate Le Bon a Angličanka Vashti Bunyanová, přispěli každý k jednomu tracku.

Na desce Banhart znovu spolupracoval se svým dlouholetým kytaristou a producentem Noahem Georgesonem.

Nahrávka Ma bude Banhartovým třetím albem na značce Nonesuch. "Z různých úhlů tematizuje mateřství a proměny mateřského pouta v čase od úzkého vztahu dítěte a matky k přetrhání všech vazeb. Banhart je zde osobní, dotýká se také obecnějších témat, jakými jsou humanitární a přírodní krize, s nimiž se potýká Jižní Amerika," uvádějí pořadatelé pražského koncertu.

Syn dvou přesvědčených hippies Devendra Banhart se narodil v Texasu, když mu ale byly dva roky, rodiče se rozvedli. S matkou tak přesídlil do její rodné Venezuely, kde pak do 14 let žil na předměstí Caracasu, těsně nad hranicí chudoby. Dodnes tam zůstávají jeho příbuzní.

"Všichni teď žijí v zoufalství a se zatajeným dechem pozorují ten chaos kolem sebe. Není lehké pozorovat rodnou zem, jak trpí. Jediné, co můžu udělat, je myslet na ně a posílat jim naději," vysvětluje hudebník, proč na novou desku zařadil písně ve španělštině a portugalštině.

Devendra Banhart koncem 90. let studoval na uměleckém institutu v San Francisku, začínal jako busker. "Cestoval, žil ve squatu v New Yorku i jako bezdomovec v Paříži. A všude stejně drásal infantilní kresby i spontánní črty skladeb. Často nebyly dlouhé ani minutu a zaznamenával je buď na vypůjčený čtyřstopý magnetofon, nebo jen na telefonní záznamník," popsal kritik Pavel Turek v týdeníku Respekt.

Debutoval roku 2002 albem Oh Me Oh My. Dnes má na kontě devět studiových desek, také vydal knihu kreseb a maleb nebo načetl báseň malíře Joana Miróa pro audioprůvodce londýnské galerie Tate Modern.

Memorial je další skladbou z Banhartova nového alba. | Video: Nonesuch Records

"Banhart vsadil na zkušenost kulturního všežravce, který má v krvi jak jihoamerické taneční styly, tak britpop a nebojí se koketovat se slovanskými jazyky ani zpěvem v němčině. Na posledních deskách přestává být osamělým básníkem s kytarou, ale obklopuje se hráči, kteří s ním podnikají výlety od salsy přes tango po rock; blýskne se tu mimoděk i ozvěna židovské písně či diska. Osobní vykořeněnost a nomádství tu jdou ruku v ruce se žánrovým flirtováním," napsal Pavel Turek o Banhartově desce Mala z roku 2013.

Hudebník od rodičů dostal prostřední jméno Obi po postavě rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho z Hvězdných válek. Svého času měl Banhart milostný vztah s herečkou Natalií Portmanovou, která právě ve Star Wars hrála královnu a později senátorku Padmé Amidalu. Banhart ji obsadil do klipu Carmensita.

Později měl za snoubenku srbskou umělkyni Anu Krašovou, se kterou pro změnu nazpíval duet Your Fine Petting Duck.

V klipu k písni Carmensita od Devendry Banharta účinkovala herečka Natalie Portman. | Video: XL Recordings
 

Právě se děje

Další zprávy