Deset nejúžasnějších kapel? Magazín Q je zná

Jan Pomuk Štěpánek
12. 8. 2007 0:00
Přinášíme druhou polovinu vybraných jmen
Foto: Q Magazine

Praha - Redaktoři britského hudebního magazínu Q si v tabulkách a měření libují s pečlivostí až manickou. Tentokrát se zaměřili na desítku nejbáječnějších kapel současnosti. Kupodivu jejich pozornost nemířila jen na ostrovní scénu, řadu talentů našli i ve Spojených státech.

Jedno mají všichni společné: neomezují se styly, ale podmínkou jsou kytary. S nadhledem se ohlížejí do hudební minulosti, aby pobavili sami sebe i fanoušky. Ti nejlepší z nich přitom stačí říct i něco o současnosti, která si zběsile užívá a při tom samozřejmě sahá do sladké historie pro hudební jistoty, aby zakryla tápání a nervozitu.

Tady je druhá polovina vybraných jmen. O prvních pěti vybraných kapelách čtěte ZDE.


The Shins

The Shins
The Shins | Foto: www.myspace.com/TheShins

Díky tomu, že si jejich skladbu prozpěvuje v nezávislém snímku Garden State Natalie Portmanová, jejich hvězda začala po letech nepříliš úspěšného protloukání se americkými kluby stoupat.

Stali se miláčky Hollywoodu a jejich hudba zazněla v seriálu The Sopranos nebo v reklamě na Guiness. Čtyřsetprocentní nárůst prodeje desek hovoří za vše. Když pak letos vydali velmi dobře hodnocenou desku Wincing The Night Away, prodali jen za první týden v amerických obchodech 118 tisíc kusů.

Jejich optimisticky ladění post-rock v sobě skrývá ozvuky country, folku a blues, zasněnou bezstarostností připomíná indie vlnu britských kytarovek ze začátku 90. let.

Q říká: Velkolepý rozsah jejich nové nahrávky je mnohem ambicióznější a autentičtější.

Aktuálně.cz říká: Z manýristicky přestylizované večírkové bandy vyrostla charismatická kapela, která velmi zručně umí roubovat špinavě ležérní odrhovačky, country i hutný zvuk jižanského rocku.

Mohou se vám líbit, pokud máte rádi: dEUS, The New Pornographers, Menomena

Poslechněte si The Shins zde: http://www.myspace.com/theshins 

MySpace registrovaných přátel k 1.8.: 185 893

Kings of Leon

Kings Of Leon
Kings Of Leon | Foto: www.myspace.com/KingsOfLeon

Rodinná kapela s podmanivou vizáží emo-Ježíše vznikla před čtyřmi lety a vypadalo to na další zaměnitelnou kytarovou partu inspirovanou úspěchem The Strokes. O pár let později se Kings of Leon podařilo překročit vlastní stín: třetí album se na rozdíl od předchozích desek nevěnuje jen sebestředným popisům nekonečných drogových excesů.

Na albu Because Of The Times nabízeji velmi vyspělý rock, kterému kromě vlivů blues, country, jižanského rocku a glam rocku vévodí jedinečně nakřáplý hlas Caleba Followilla. Mezi jejich prominentní fanoušky patří Bob Dylan, kterého ostatně provázeli na loňském turné.

Q říká: Nespoutaný melodický pop-rock.

Aktuálně.cz říká: Chytře a vkusně vyvedený melodický rock, který stojí na pevných základech velmi dobrých instrumentálních výkonů. Těžko si ale představit, že by zásadněji promluvili do hudební historie.

Mohou se vám líbit, pokud máte rádi: Muse, The Strokes, Arcade Fire

Poslechněte si Kings of Leon zde: http://www.myspace.com/kingsofleon

MySpace registrovaných přátel k 1.8.: 161 688

Fall Out Boy

Fall Out Boy
Fall Out Boy | Foto: www.myspace.com/FallOutBoy

Chicagská čtveřice se veze na stále silné módní vlně emo-rocku, rytmicky se valící kytarové stěny obepínají melancholií zastřené popové melodie.

Samozřejmostí je image divných kluků odvedle a stále rostoucí fanouškovská základna čítající především dívky celého světa zmatené svým dospíváním.

Q říká: Nekonveční kvartet, který vzešel z americké punkové scény, svádí boj mezi autenticitou a snem dosáhnout k co nejširšímu publiku.

Aktuálně.cz říká: Pokud někdo rád emo, bude spokojen. Ostatním budou znít jako jemně našlehaná a aktualizovaná verze utahaných Aerosmith pro rok 2007. Až emo vyvane, asi o nich už neuslyšíme.

Mohou se vám líbit, pokud máte rádi: Linkin Part, Clou, The Calling

Poslechněte si Fall Out Boy zde: http://www.myspace.com/falloutboy

MySpace registrovaných přátel k 1.8.: 1 951 549

The Gossip

The Gossip
The Gossip | Foto: www.myspace.com/TheGossip

Tříčlenná formace, která zdařile míchá punkovou rozedranost a bezprostřednost s hudebními vlivy diska a soulu. Že jsou to příkladná dítka stylově rozostřených let ponořených do recyklace, dokazuje i výčet jmen, která uvádějí coby inspiraci: vedle sebe tu figurují The KLF, Yoko Ono, Nico, Kids on TV a Billie Holiday.

Nepřehlédnutelnou zpěvačku Beth Ditto zvolili čtenáři týdeníku NME nejvíce cool osobností roku, má svůj sloupek v Guardianu a bulvární deník The Sun ji svým čtenářům předhodil coby příklad modly současných mladých lidí. Její hutný, celou škálu odstínů a barev zahrnující hlas vede tuhle trojici k velké budoucnosti.

Q říká: Co je velké, to je hezké.

Aktuálně.cz říká: The Gossip zaujmou jedinečným charismatem a hudebním nadhledem, díky kterému znějí svěže a neotřele i přesto, že ingredience, ze kterých míchají hutný zvuk, jsou často o několik generací starší.

Mohou se vám líbit, pokud máte rádi: Yeah Yeah Yeahs, Le Tigre, White Stripes

Poslechněte si The Gossip zde: http://www.myspace.com/gossipband

MySpace registrovaných přátel k 1.8.: 60 362

Arcade Fire

Arcade Fire
Arcade Fire | Foto: www.myspace.com/ArcadeFire

Sedmičlenný kanadský ansábl zařadili redaktoři Q na první místo a nelze s nimi než souhlasit, že se jedná o pravděpodobně vůbec nejzajímavější kapelu současnosti. Mají v obchodech dvě desky, letošní Neon Bible nahrávala skupina excentrických intelektuálů v hlubinách kanadských lesů a vzešla z toho jedna z nejlepších desek posledních let. Evangeličtí dekadenti Arcade Fire ovládají originální paletu hudebních a textařských obrazů, aniž by vše podřídili módním retro motivům.

Aktuální album Neon Bible, to je osobitý mix epického popu, hymnických aranží, mnohoznačných textů i postrockové hravosti. A jejich koncerty jsou pověstné živočišným nasazením celé kapely, ostatně vytáhlý zpěvák Win Butler si k znásobení efektu rád pomáhá megafonem.

Letošní evropskou šňůru musela pak kapela zastavit poté, co uprostřed pařížského koncertu zkolaboval Jeremy Gara, je ale těžko představitelné, že by nějaké fyzické limity mohly tuto skvěle nastartovanou hudební kariéru Arcade Fire zastavit.

Q říká: Stejně jako White Stripes vytvořili svůj vlastní svébytný svět, daleko od všech vnějších vlivů, ostatně i od světa jako takového.

Aktuálně.cz říká: Nadžánrové, nadčasové, osobité, chytlavé, chytré, přitom popkulturně poučené. Jsou bezesporu jedním z největších objevů posledních mnoha let.

Mohou se vám líbit, pokud máte rádi: Divine Comedy, Pulp, The Doors

Poslechněte si Arcade Fire zde   http://www.myspace.com/arcadefireofficial 

MySpace registrovaných přátel k 1.8.: 36 598

 

Právě se děje

Další zprávy