David Koller v souboji předčil kapelu Nightwork

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 10. 2011 16:45
O vítězi rozhoduje měření intenzity ohlasu u diváků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - David Koller se stal vítězem druhého ročníku ojedinělého hudebním klání Red Bull Soundclash, který po páteční půlnoci skončil v zaplněném Velkém sále pražské Lucerny. V soutěži, kde po čtyřech soutěžních kolech o vítězi rozhoduje přístrojové měření intenzity ohlasu u přítomných diváků, těsně předčil skupinu Nightwork.

Navázal tak na kapelu Tata Bojs, která loni v klubu SaSaZu zvítězila v prvním ročníku této divácky atraktivní akce nad Monkey Businesss. Steně jako loni akci před bouřícím publikem konferoval Tomáš Hanák.

"Nenastupovali jsme k tomu souboji jako favorité, ale ukázalo se, že se nikdy nemá nic vzdávat dopředu," řekl po soutěži Koller. František Soukup z Nigtwork podotkl, že už byli příliš pyšní a jsou rádi, že dostali "hudebně přes hudbu" právě od Kollera.

Na úvod večera obě soutěžící kapely stojící na protilehlých pódiích, Nightwork i David Koller Band, postupně zahrály skladby ze svého repertoáru. Pomyslné vítězství si v nesoutěžním kole podle ohlasu přítomných odnesl Koller, který vsadil na známé písně Chci zas v tobě spát či Vona říká ne.

"Máme s Davidem Kollerem společného zvukaře Petra Kalába, kterému jsme už v obálce předali nemalý obnos, aby našeho protivníka natolik ztlumil, aby v zadních řadách nebyl slyšet, takže vítězství nás nemůže minout. Nehledě na to, že o šampiónovi této soutěže rozhodují zvukové projevy fanoušků - a ani v této rovině jsme neponechali nic náhodě. Oběma našim fanouškům jsme napsali osobní dopisy a oni přislíbili nejen svou účast, ale i hrdelní výkon na hranici života a smrti, takže není pochyb o tom, kdo získá vítěznou cenu," hecoval atmosféru před začátkem souboje zpěvák Nightwork Vojtěch Dyk.

V prvním kole spočívajícím v přezpívání hitu skupiny Maroon 5 This is Love vyhráli podle decibeloměru Nightwork 130 ku 128. Naopak druhá část spočívající v dohrání písně zahájené soupeřem uspěl Koller. Kapely společně zahráli skladby Globální oteplování, Šrouby do hlavy, Tepláky a Amerika.

Soutěž ve stále bouřlivější atmosféře pokračovala částí nazvanou The Clash, při níž přišly na řadu úpravy skladeb do stylů country, reggae a elektro. Při rovnosti decibelů 127 ku 127 se hlasování opakovalo a tentokrát byl úspěšnější Koller, který jako reggae nabídl hit Oheň a do elektopodoby upravil skladbu Sex je náš z repertoáru své bývalé skupiny Lucie.

Foto: nightwork.cz

Ani závěrečná divoká karta, při níž si soutěžící pozvali na pódium hosty, David Koller violoncellistu Jiřího Bártu a Nightwork zpěváka Ondřeje Havelku, nic nezměnila na vítězství Kollera, s nímž si na závěr poražená kapela společně zazpívala píseň Amerika.

Vyučený elektrikář David Koller s hudbou začínal jako dítě ve sboru Bambini di Praga. Za bicí si poprvé sedl ve čtyřech letech, postupně se naučil i na housle, klavír a trumpetu. Hrál v Jasné páce, na kterou dopadly zákazy komunistického režimu, a postupně vystupoval například s Lubošem Pospíšilem, Leškem Semelkou, skupinou ZOO a pak na několik let zakotvil v Žentouru Janka Ledeckého.

V roce 2005 Koller opustil úspěšnou Lucii a dal se na sólovou dráhu. Letos vydal své třetí sólové album s názvem Teď a tady a získal Cenu Anděl v kategorii zpěváků.

 

Právě se děje

Další zprávy