Na sociálních sítích diskutují hlavně ruští trollové. Za "komoušů" bylo ale hůř, říká David Koller

Petra Jansová Petra Jansová
29. 8. 2016 8:49
David Koller vyjíždí v září na turné, kde s ním vystoupí například Kato z Prago Union, Vladimir 518 nebo Ben Cristovao, kteří představí coververze řady jeho hitů. Zpěvák kapely Lucie v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětlil, proč oslovil zrovna jiné umělce, aby předělali jeho písně, a proč je podle něj v pořádku, že se společnost polarizuje. "Já jsem zažil mnohem horší a vyostřenější doby za komoušů. Pochopitelně to vyostřují lidi, a je tak potřeba se na nějakou stranu přiklonit, ale podle mě není třeba se znepokojovat," vysvětlil.
Lucie, koncert v pražském Edenu
Lucie, koncert v pražském Edenu | Foto: Čestmír Jíra

Proč jste jako rocker oslovil na své nadcházející turné například rapery Vladimira 518 nebo Kata, aby předělali vaše skladby?

Když Pavel (jednatel agentury, která Davida Kollera zastupuje pozn. red.) s tím nápadem přišel, říkal jsem si, že bych se toho sám ani nikdy neodvážil. Oslovovat lidi, které ani neznám. Nemám na to moc povahu. Ale líbí se mi, co dělají. Když jsem oslovil prvního a on souhlasil, věděl jsem, že si můžu troufnout na další. Ve finále z toho vypadl zajímavý pohled na moji muziku. Jsem za něj strašně rád. 

Děti byly nadšené obzvlášť z Bena Cristovaa. Je to takový jejich hrdina. My se s Benem známe už delší dobu. Spolupracovali jsme spolu na jednom happeningu při posledních volbách.

Kromě koncertu na Staroměstském náměstí, kde vystupovala i Lucie, jsme udělali i písničku od Karla Kryla Nikagda nězabuděm – Tak vás tu máme, tam jsme si poprvé společně zazpívali. Musím říct, že ho velmi respektuju. 

Kdo byl tedy ten první, koho jste oslovil?

První byl Vladimir 518.

Chcete se tak přiblížit mladší generaci?

V druhém plánu to tak je. Já jim mohu nabídnout svoje publikum, oni mně zase svoje, což je přirozené a já se moc těším na koncerty, kdy možná budeme hrát před jinými lidmi než normálně. A na druhou stranu kapely, které s námi pojedou na koncerty, to budou mít taky tak. 

Podle čeho jste si muzikanty vybíral?

Tak především v první řadě jsem nechtěl, aby šlo o různorodé žánry. Vybral jsem si ty, u nichž mě zajímalo, co dělají, a jejichž tvorba mě oslovuje. To bylo to, po čem jsem šel. Přeci jenom jsme ale malá země a není tady tolik muzikantů. Byl jsem rád, že zrovna ti, které jsem si vybral, do toho šli a věnovali mi svůj čas. Jsem jim za to vděčný, že se mohu podívat na svoje věci jinak.

A jak si interpreti vybírali písně? Dostali nějaký seznam, nebo šlo o jejich vlastní volbu?

Každý dostal všechny moje skladby, kromě těch, co jsem dělal pro Lucii. Mohli si vybrat, co chtějí. Měli k dispozici i prvotní nahrávky. 

A překvapil vás výběr někoho z nich?

Hodně se nabízely písničky, které jsou u lidí trochu populárnější. Mají videoklip nebo se hrály v rádiu tolikrát, že to člověku vlezlo do hlavy. Ale co mě překvapilo, byla kapela Květy, která se s coverem přihlásila sama, aniž bych ji oslovil. Udělali píseň Krvavý román z mého prvního sólového alba z roku 1993. To mě hodně překvapilo, protože jde o hodně osobní písničku o mejdanu, který byl po mé první svatbě. Vlastně ani nevím, jestli to kluci vědí.

Jak fungovala spolupráce s nastupující mladou muzikantskou generací?

Každý z nich si to udělal, jak chtěl. Buďto nahrával ve vlastním studiu, nebo někde jinde, případně jsem jim dal k dispozici svoje studio. Samozřejmě jsem byl všem k ruce, pokud potřebovali. 

Barbora Poláková a David Koller - Sami | Video: YouTube

Na jednom z koncertů se bude křtít i kniha Who the fuck is David Koller. Kdo je tedy vlastně David Koller?

Nebude, to je malá změna. Kniha nakonec vyjde až v březnu. A kdo je David Koller? Když jste v tom futrálu padesát let, tak už ani nevíte, kdo jste. To o vás mohou říct vaši kamarádi.

Prý nemáte rozhovory rád. Obzvlášť ty, které vám zasahují do soukromí. Nicméně právě tahle kniha má podobu rozhovoru a slibuje velmi otevřený vhled do vašeho života. Jak moc jste si pustil jejího autora, básníka Milana Ohniska, do svého soukromí?

Nechci si dělat žádné bloky. Bavili jsme se spolu naprosto otevřeně, co ale pustím nakonec ven, je samozřejmě jiná věc. (smích)

Lidé si vás spojují především s rockem. Posloucháte třeba i hip hop? 

Já poslouchám všechno. 

Dáte mi nějaký tip?

Slyšela jste už třeba poslední desku Kata? Je výborná. Ze světa je to pak třeba Snoop Dogg.

Pražské hiphopové trio PSH se před časem v klipu Fuck Off pustilo do Zemana, Konvičky nebo Brichty. Vy sám máte k angažovaným písním docela blízko. Před čtyřmi roky jste s Bárou Polákovou kritizovali zkorumpované politiky. Co na jejich klip Fuck Off říkáte?

Po pravdě já ho ještě ani neslyšel. (Otáčí se na židli a klip si pouští na YouTube.) Alespoň něco dělají.

S angažovanými písněmi se teď doslova roztrhl pytel. Ať už jde o Olivii Žizkovou, nebo youtuberku Dominiku Myslivcovou. Jak tyhle počiny vnímáte?

Ať si dělá každý, co chce. To, že se společnost polarizuje, je naprosto v pořádku. A zatím je to dobrý. 

David Koller & Friends

16. 9. Praha, nádvoří pivovaru Staropramen

David Koller, Vladimir 518 & Mike Trafik, Hentai Corporation, Katarzia, Kato, Android Asteroid

7. 10. Plzeň Papírna:

David Koller, Kato, Ben Cristovao

21. 10. Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie:

David Koller, Korben Dallas, Katarzia

26. 10. Brno, Sono Centrum:

David Koller, Mucha, Android Asteroid

17. 11. Liberec, Home Credit Aréna

David Koller, TBA

30. 11. Ostrava, Gong

David Koller, Hentai Corporation, Mucha 

Polarizuje se i diskuse pod zmíněnými videoklipy. Fanoušci PSH se rozdělili do dvou táborů. Nadávají si buď do fašistů, nebo do sluníčkářů.

Psala jste někdy něco do diskusí na sociálních sítích? Já naštěstí nikoho takového neznám. Lidi, kteří tam píšou, jsou zčásti ruští trollové a zčásti ti, co nemají nic na práci a svoje pseudo názory tak sdílí šíleným způsobem, protože jsou pravděpodobně nějak duševně postižní. Radši bych se o nich nebavil, protože z toho mají v podstatě radost.

Zažili jste s Bárou Polákovou podobné reakce i před čtyřmi roky?

Předpokládám, že těch dementů není víc. 

Je společenská situace natolik vyostřená, že podobným počinům přeje?

Já jsem zažil mnohem horší a vyostřenější doby za komoušů. Pochopitelně to vyostřují lidi, a je tak potřeba se na nějakou stranu přiklonit, ale podle mě není třeba se znepokojovat.

Patří podle vás politika do hudby?

Když si poslechnete zrovna rap ze světa, zjistíte, že je velmi angažovaný. Stejně tak jako lidi, co dělají reggae. Petera Toshe, zpěváka, který byl kamarád Boba Marleyho, kvůli jeho politickým postojům po koncertě zastřelili. Tím nechci říct, že by se to mělo dít. Ale to, že situace na Jamajce byla tak vyostřená. A je logické, že když něco děláte, tak vnímáte věci, které se dějí kolem vás. A když jste zrovna umělec, projeví se to i na vaší tvorbě. A vůbec nepřemýšlím, jestli to tam patří, nebo ne.

V Česku se mi žije dobře, svoboda ale není samozřejmá, říká muzikant David Koller. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy