David Bowie je zpět. Vydal singl a oznámil nové album

Kultura Kultura
8. 1. 2013 20:31
Singl se jmenuje Where Are We Now?, deska vyjde v březnu
David Bowie
David Bowie | Foto: Profimédia

Praha - Davie Bowie živě vystupoval naposledy v roce 2006 a obecně o něm v poslední době nebylo příliš slyšet. Zveřejnění nového singlu Where Are We Now? v den jeho šestašedesátých narozenin proto přišlo velmi překvapivě, stejně jako oznámení dalšího alba. To se bude jmenovat The Next Day a vyjde 11. března.

Where Are We Now? je vcelku jednoduchá klavírní balada s Bowieho smutným zpěvem. V jejím textu se objevuje několik odkazů na město Berlín, kde v sedmdesátých letech vznikla potemnělá trilogie alb Low, Heroes a Lodger. K městu se obrací i doprovodné video skladby, které zahrnuje záběry z doby, kdy jej zeď dělila na východní a západní část.

Bowie mluví, když má co říct

Bowie ji nahrál v New Yorku se svým dlouhodobým spolupracovníkem Tonym Viscontim. Její náhlé objevení na na znovu spuštěném webu hudebníka a v internetovém obchodě i Tunes v podstatě nikdo nečekal. „Je to opravdový umělec. Nevydává nahrávka jenom proto, že je čas na další desku. Vydává je, když má k čemu se vyjádřit," komentoval situaci moderátor BBC 4 John Wilson.

Foto: Profimédia

Návrat někdejšího hudebního chameleona, který společně s žánrovými obrátkami měnil identitu prostřednictvím vlastních altereg, vzbudilo u fanoušků vlnu nadšení. Hastagy #Bowie a #DavidBowie se na sociální síti Twitter vyhouply mezi aktuálně nejpoužívanější, byť zdaleka ne všechny pomalá balada Where Are We Now? oslovila. Na rozdíl od nejednotného hlasu lidu ji však kritika přijala převážně pozitivně.

„Je jemná, elegická a úchvatně krásná," psal Dave Smyth pro deník London's Evening Standard. „Není na ní nic senzačního ani kýčovitého, ani náznak ujetosti showbusinessu, staromódních zvonků a píšťal. Je to virální šeptání, duše ve stroji. V přeexponovaném věku digitálních technologií, kdy už nikdo nedokáže udržet nic v tajnosti, se Bowie objevil s důstojností a jeho tajemství zůstalo nedotčené," rozepsal se pro server deníku Telegraph hudební publicista Neal McCormick.

Právě moment překvapení byl vydavatelství Columbia Records klíčový pro uvedení skladby. „Pro Davida Bowieho je typické, že se vyhýbá kolotoči showbyznysu, přestože prodal přes 130 milionů alb, nemluvě o jeho velkém vlivu na oblasti, jako je umění, móda, sexuální výboje a komentování stavu společnosti," uvedli a nezapomněli zmínit dosavadní komerční úspěchy globální hudební ikony.

Hudební chameleon a zároveň stálice pop music

Co se týče studiové tvorby, jedná se o návrat po dlouhých deseti letech. Posledním novým materiálem bylo album Reality z roku 2003. Zatím není jasné, zda na se podporu desky The Next Day uskuteční také koncertní turné. Pouze, že nahrávka bude mít 14 skladeb a její aktuální podoba obalu je přetvořením předlohy obálky Heroes, druhého dílu berlínské trilogie.

Foto: Aktuálně.cz

Bowie se narodil jako David Jones v Brixtonu v jižním Londýně a prorazil v roce 1969 albem Space Oddity. Na albu i na koncertech tehdy vystupoval jako androgynní postava Ziggy Stardust. Později na sebe upozorňoval nejen experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů. Na tuto tradici navazuje i klip jeho nejnovější písničky - Bowieho obličej je posazen na plyšovou postavičku spojenou se siamským dvojčetem, která má obličej zatím neznámé ženy.

David Bowie je často označován za jednu z nejvlivnějších rockových hvězd - za osobu, která se svezla s popularitou různých žánrů (art rock, disco, ...), ale která se o jejich masové prosazení do velké míry zasadila. Londýnské muzeum Victoria and Albert mu aktuálně věnovalo výstavu, která začne koncem března.

Koncertní vystupování v roce 2004 výrazně omezila operace srdce. Od té doby naposledy vystoupil pouze v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku a kromě mnoha dalších akcí odmítl možnost vystoupit na zahajovacím ceremoniálu loňských olympijských her v Londýně. Jako o britský kulturní klenot o něj prosil režisér show Danny Boyle.

 

Právě se děje

Další zprávy