Pohřeb Davida Bowieho se konat nebude. Byl zpopelněn krátce po své smrti bez přítomnosti rodiny

Petra Jansová ČTK Petra Jansová, ČTK
Aktualizováno 14. 1. 2016 12:12
David Bowie byl tajně zpopelněn několik hodin po své smrti bez účasti svých nejbližších. Rodina tak vyslyšela zpěvákovo přání, podle kterého chtěl odejít v klidu a tichosti bez zbytečného povyku. Přál si, aby na něj lidé vzpomínali především skrze hudbu. "Vzpomínat na něj nepotřebujeme na honosném pohřbu, k tomu postačí jeho hudba. Odejít bez zbytečného povyku a hlasitých fanfár bylo přesně podle jeho stylu,“ dodal Bowieho přítel, kterého citují britská média.
David Bowie
David Bowie | Foto: Reuters

New YorkDavid Bowie byl zpopelněn v New Yorku krátce po své smrti bez účasti rodiny a přátel. Jeho nejbližší tak splnili zpěvákovo poslední přání - odejít bez mediálního povyku, velkých ceremonií a veřejného pohřbu. Nechtěl ani hrob, píšou britská média s odkazem na Bowieho nejmenovaného přítele.

"Neplánuje se ani soukromý, ani veřejný pohřeb," potvrdil Bowieho přítel z New Yorku. Britská hudební legenda byla zpopelněna v tichosti krátce po své smrti bez jakýchkoliv oficialit.  

Bowie prý chtěl, aby si ho lidé spojovali jen s dobrými časy a především s hudbou, kterou dělal. "Vzpomínat na něj nepotřebujeme skrze honosný pohřeb nebo hrob, k tomu postačí jeho hudba. Odejít bez zbytečného povyku a hlasitých fanfár bylo přesně podle jeho stylu,“ cituje ostrovní tisk Bowieho přítele.

Podle dlouholetého spolupracovníka a producenta Tonyho Viscontiho bylo Bowieho dárkem na rozloučenou album Blackstar. "Vždycky dělal, co chtěl. Stejně tak si naplánoval i svoji poslední cestu. Stejně jako jeho celý život i jeho smrt byla uměleckým dílem," napsal na Facebooku.

Rodina místo honosného pohřbu zvolila tzv. přímou kremaci, k níž není zapotřebí formální ohledání těla ani žádná další lékařská prohlídka. Jde o nejjednodušší způsob, který vyjde na zhruba na 700 dolarů.

Hold Bowiemu uměleckému přínosu vzdají hudebníci 31. března koncertem v newyorské Carnegie Hall. A vzpomínat na něj budou i během slavnostního předávní britských hudebních cen Brit Awards příští měsíc.

Zájem o poslední album britské hudební legendy od pondělního oznámení jeho smrti prudce vzrostl, více se stahují také jeho největší hity. Společnost Spotify uvedla, že jen v pondělí se stahování Bowieho hudby na internetu zvýšilo o 2700 procent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company pak uvedl, že Bowieho nejnovější album jasně vede žebříček nejprodávanějších desek.

Bowie navíc plánoval krátce před smrtí další album a napsal pro něj již několik písní. Řekl to podle webu BBC zpěvákův dlouholetý přítel a producent Tony Visconti v rozhovoru, který vyjde v chystaném vydání časopisu Rolling Stone. Bowie podle Viscontiho věděl od listopadu, že jeho rakovina je v konečném stádiu, ale zjevně netušil, že má tak málo času.

Pro Davida Bowieho byla typická nevyzpytatelnost, trendy se snažil spíš určovat, tvrdí hudebník a publicista Jan Vedral. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy