Mercury Prize získal Dave, raper Slowthai do vysílání přinesl hlavu premiéra Johnsona

ČTK Kultura ČTK, BBC, AFP, Kultura
20. 9. 2019 15:26
Hudební cenu Hyundai Mercury Prize, udělovanou nejlepší britské nebo irské desce uplynulého roku, v noci na dnešek získal londýnský raper Dave. Uspěl se svým debutem Psychodrama.
Vítěz večera Dave na ceremoniálu naživo zarapoval svůj track Psycho.
Vítěz večera Dave na ceremoniálu naživo zarapoval svůj track Psycho. | Foto: Reuters

Teprve jedenadvacetiletý klasicky vyškolený pianista pochází z města Streathamu, které se nachází v obvodu Lambeth na jihu Londýna. Vzešel z žánru grime, začínal freestylovým rapem nahrávaným na youtubový kanál Bl@ckbox. Ke slávě mu pomohla spolupráce s kanadskou rapovou hvězdou Drakem. Společně se podíleli také na vzniku krimiseriálu Top Boy, který je k vidění na Netflixu a kde Dave ztvárnil drogového dealera Modieho.

Pro Daveovu tvorbu jsou typické pestře strukturované beaty a melancholický klavírní doprovod. "Vždycky se mi líbila různorodá hudba. Mám fakt rád Lanu del Rey nebo Pink Floyd," řekl před třemi lety. Jindy vychvaloval soundtracky k filmům Temný rytíř povstal nebo Schindlerův seznam. "Poslouchám všechno možné. Když se člověk až moc ponoří do jednoho typu hudby, nikdy nepřekročí jeho limity," tvrdí Dave dnes.

Svou oceněnou nahrávku vydal v březnu. Britský list Guardian ji označil za nejlepší a nejodvážnější britské rapové album současnosti. "Je to hudební ekvivalent literárního veledíla, konceptuální deska o Daveově dospívání na jihu Londýna. Je strukturovaná jako terapeutické sezení, díky čemuž pracuje s hluboce osobním příběhem a dává mu všeobecnou platnost," vysvětlila porota, která nahrávku upřednostnila před novinkami kapel Foals a The 1975 nebo zpěvačky Anny Calvi.

"Tohle jsem nečekal," reagoval Dave, vlastním jménem David Orobosa Omoregie. Když byl prohlášen za vítěze, zakryl si ústa a zjevně úspěchu chvíli nevěřil. Objal svou matku a teprve pak se vydal pro sošku na pódium. Tam pak naživo zarapoval svůj track Psycho.

"Je to obrovská pocta a jsem šťastný, že se mi podařilo zužitkovat důvěru, kterou mi hodně lidí projevilo," dodal mladý interpret po slavnostním ceremoniálu, který se konal v londýnském sále Eventim Apollo. Kromě sošky si z něj odnáší 25 tisíc liber, v přepočtu přes 700 tisíc korun.

Dave už získal cenu Ivor Novello za svůj track Question Time, ve kterém se vyjadřoval k okolnostem požáru londýnského věžáku Grenfell Tower, podfinancování britského zdravotního systému známého pod zkratkou NHS nebo k válkám vedených pomocí dronů.

"Je na ho*no, že vláda se neumí postarat / O člověka, který se stará o jiného člověka," rapoval Dave, prý frustrovaný z toho, že vláda utrácí nesmírné částky za obranu, když zároveň nemá dost peněz, aby zaplatila třeba zdravotním sestrám. Jednou z nich je Daveova matka.

Dave už měl dříve ohlas s politickým songem Question Time. | Video: Neighbourhood Recordings

Jak píše britská BBC, inspirací pro desku Psychodrama se mu stal příběh jeho bratra Christophera. Ten si ve vězení odpykává doživotní trest za vraždu, ke které došlo roku 2010 na londýnském nádraží Victoria Station.

Album je vystavěné podobně jako vězeňská psychoterapie, při níž trestanci v zájmu rehabilitace znovu prožívají události ze své minulosti.

Dave se svou Mercury Prize.
Dave se svou Mercury Prize. | Foto: Reuters

"Byl to jediný člověk v mém životě / Kterého jsem si idealizoval," rapuje na desce Dave a líčí, jak ho bratr zklamal. "Neměl jsem tátu / Potřeboval jsem, abys mi ho nahradil," vzkazuje mu.

Na nahrávce se věnuje reformě vězeňského systému, svému dětství či obecně zkušenostem černošské komunity. "Černá je krásná, černá je skvělá, černá je bolest, černá je radost, černá je evidentní," rapuje v tracku Black, třetím na desce. Když ho do playlistu zařadila britská BBC, několik posluchačů si stěžovalo, že vyznívá rasisticky vůči bělochům.

"Pokud vás uráží představa člověka, který mluví o barvě své pleti a o tom, jak ovlivnila jeho identitu, máte problém," odmítá kritiku DJka Annie Macová, jedna z letošních porotců Mercury Prize. Podle ní Dave prokázal "mimořádnou úroveň hudebních dovedností", jakož i "odvahu a upřímnost" a deska Psychodrama je "zkrátka výjimečná".

"Černá je krásná, černá je skvělá, černá je bolest, černá je radost, černá je evidentní," rapuje Dave v tracku Black. | Video: Neighbourhood Recordings

"Je to hudebně sofistikované dílo, které se zabývá komplexními tématy totožnosti, společenské třídy, mezilidskými vztahy i politikou. Od posluchačů vyžaduje naprosté soustředění," konstatuje porota, podle níž bude Daveovo album rezonovat také u příštích generací.

Podle BBC se ho dosud prodalo bezmála 130 tisíc kopií. Agentura AFP však připomíná, že zisk Mercury Prize zpravidla prodeje výrazně navýší.

Vyhlášení vítěze 28. ročníku soutěže předcházel večer plný politických poselství, přičemž podle BBC byl program prodchnut "chaotickou naléhavostí", jaká už delší dobu na podobných akcích nebyla k vidění. O největší pozdvižení se postaral další mladý raper Slowthai, který při svém vystoupení vytasil maketu uříznuté hlavy britského premiéra Borise Johnsona.

Když Slowthai asi po minutě svlékl bundu, ukázalo se, že pod ní má tričko s nápisem "je*at Borise, je*at na všechno, na Británii není co obdivovat". To vše se odehrálo v přímém přenosu BBC.

Raper Slowthai publiku ukázal předmět znázorňující uříznutou hlavu premiéra Johnsona. | Video: Youtube.com/whudunnitil

Slowthai byl před zahájením slavnostního večera favoritem sázkařů. Jeho album Nothing Great About Britain (Na Británii není nic skvělého) podobně jako Daveovo vítězné Psychodrama komentuje, jak se v Británii žije lidem s tmavou pletí.

Politické motivy se objevují i na dalších nominovaných deskách, což hudebního kritika Guardianu Alexise Petridise už při červencovém oznámení finalistů vedlo ke konstatování, že žádný předchozí ročník Mercury Prize nebyl do takové míry formován aktuálním děním.

Hyundai Mercury Prize, dříve jen Mercury Prize, byla poprvé udělena roku 1992, kdy ji získala kapela Primal Scream. V posledních letech sošku obdrželi zpěvák Benjamin Clementine, písničkářka PJ Harvey, raper spojovaný s žánrem grime Skepta nebo rocková kapela Wolf Alice.

Raper Dave přebírá letošní Hyundai Mercury Prize. | Video: BBC
 

Právě se děje

Další zprávy