Dar fanouškům, či recyklace? Pink Floyd vydali "nové" album

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 11. 2014 12:11
Album The Endless River je podle dvou zbývajících členů legendární kapely výběrem ze dvaceti hodin nevydaných nahrávek z období alba The Division Bell, k nimž přibyl i nový materiál.
Pink Floyd v časech Division Bell.
Pink Floyd v časech Division Bell. | Foto: pinkfloyd.com

Londýn - Dvacet let čekali fanoušci  Pink Floyd na nové album britské rockové legendy. Ještě před tím, než bylo možné si ho koupit, ale lámalo rekordy předobjednávek a stalo se nejvíce objednávaným titulem v historii serveru Amazon. Zatímco fanoušci album nazvané The Endless River (Nekonečná řeka) skupují, první reakce kritiků jsou rozpačité.

Například časopis Time nazval svůj článek: "Endless River Pink Floydů je jen posledním albem recyklujícím starý materiál" a klade si otázku, zda jde o projev lenosti, anebo velkorysý dar fanouškům.

Album je postaveno na nahrávkách, které trojice David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright nahrála v roce 1993, a podle dřívějších prohlášení skupiny je poctou klávesistovi Wrightovi, který zemřel v roce 2008. "Myslím, že tato deska je ... velkým uznáním toho, že jeho hra byla srdcem zvuku Pink Floyd," uvedl bubeník Nick Mason.

Námětem diskusí a posměšných poznámek se stala i obálka nového alba, na níž muž v košili rozevláté větrem pádluje k západu slunce po vrcholku mraků. Jak napsal zpravodajský server Deutsche Welle, mnozí fanoušci i kritici se ptají, "čím se tvůrce obálky sjel" - a připomínají geniální obálky předchozích alb Floydů. Bude i hudba stejně kýčovitá jako obal desky? zní častá otázka.

David Gilmour ve studiu.
David Gilmour ve studiu. | Foto: pinkfloyd.com

The Endless River je prvním albem Pink Floyd od roku 1994, kdy vydali The Division Bell. Celý projekt začal tím, že kytarista Gilmour a Mason se probírali hudbou, kterou nahráli s Wrightem při přípravě The Division Bell. "Poslouchali jsme více než dvacet hodin hudby, kterou jsme my tři tehdy nahráli, a vybrali jsme pasáže, na kterých bychom chtěli pracovat a dát je na nové album," řekl Gilmour.

"Během posledního roku jsme přidali nové části, znovu nahráli jiné a celkově jsme použili nejnovější studiovou technologii, abychom udělali album Pink Floyd pro 21. století. Protože Rick už tu není a nemáme šanci znovu začít, tak je správné, že tyto ... nahrávky by měly být součástí našeho repertoáru," dodal Gilmour.

Celkem osmnáct tracků na albu je většinou instrumentálních. K poslední skladbě Louder Than Words napsala text spisovatelka Polly Samsonová, která je provdaná za Gilmoura. Na desce je i nahrávka s Wrightem ze zkoušky v roce 1969.

V Pink Floyd byl ještě Roger Waters, který kapelu opustil po roztržce v roce 1985. Zbytek Pink Floyd přestal hrát v roce 1994 po světovém turné k vydání The Division Bell.

Všichni čtyři se sešli v roce 2005 v Londýně na koncertě v rámci charitativní akce Live 8. Občas se objevovali na sólových koncertech svých kolegů - například Wright hrál v 90. letech na Gilmourově světovém turné a Mason s Gilmourem vystoupili v roce 2011 při londýnském koncertě Watersova turné The Wall. Všichni však odmítali spekulace, že by spolu mohli opět koncertovat.

Waters se na The Endless River nijak nepodílel a skupina neoznámila plány na turné na podporu nového alba, uvedl časopis Rolling Stone.

V září Roger Waters popustil uzdu své frustraci, když na svém účtu na Facebooku napsal: "Mně nové album nevychází. Vydává ho David Gilmour a Nick Mason, jmenuje se Endless River. David a Nick jsou skupina Pink Floyd. Já jejím členem nejsem, Pink Floyd jsem opustil v roce 1985. To bylo před devětadvaceti lety. Neměl jsem nic společného ani se studiovými alby Momentary Lapse of Reason a The Division Bell, ani s turné Pink Floyd v roce 1987 a 1994. A nemám nic společného ani s Endless River. Fuj! Tohle není raketová věda, lidi, tak už to pochopte."

 

Právě se děje

Další zprávy