Danger Mouse svou novou hudbu vydá na prázdném CD-R

Pavel Turek, tur
19. 5. 2009 9:30
Jak slavný producent nedoprovodí knihu Davida Lynche
Foto: Aktuálně.cz

New York - Podivná dvojka Gnarls Barkley je proslavená vtipkováním s publikem. Loni dali zdarma jako parodii na tah Nine Inch Nails a Radiohead ke stažení celou desku s názvem elpuoC ddO ehT - což není nic jiného než The Odd Couple pozpátku.

Letos měl ceněný producent společně s kapelou Marka Linkouse, Sparklehorse, doprovodit multimediální projekt, který čítá i knihu fotografií režiséra Davida Lynche. Ostatně hypnoticky melancholická hudba Sparklehorse představuje k jeho temným vizím ideální soundtrack.

Nyní je však jasné, že počátkem června kniha s názvem Dark Night of the Soul sice vyjde, nicméně k ní bude přiložený prázdný CD-R. Tentokrát ovšem nejde o poťouchlý vtípek filuty Danger Mouse, ale důsledek jeho roztržky s labelem EMI.

Všechny výtisky na sobě ponesou nápis: "Z právních důvodů přiložené CD neobsahuje žádnou hudbu. Použijte ho dle libosti." Mluvčí producenta Danger Mouse to specifikuje prohlášením: "Vzhledem kvůli dlouho trvajícím rozepřím s EMI nemůže Danger Mouse vydat již natočenou hudbu pro Dark Night of the Soul, aniž by se nemusel obávat žaloby ze strany EMI."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Gnarls Barkley zlobí fanoušky. Pozpátku
Gnarls Barkley: tanec v rytmu epilepse

Pro Danger Mouse i Sparklehorse to představuje velkou ránu, neboť se jim na Dark Night of the Soul podařilo shromáždit úctyhodnou řádku hostů od Iggy Popa přes Flaming Lips a frontmana The Strokes Juliana Casablancase až po Franka Blacka z Pixies. 

Neshody s nahrávací firmou se datují ještě do doby, kdy Danger Mouse v roce 2004 vytvořil kultovní mash-up The Grey Album, jež prolnulo The White Album od The Beatles s The Black Album rappera Jay-Z.

Foto: archiv

Díky spojení dvou symbolů různých hudebních kultur se z neznámého piráta přes noc stala mezinárodní hvězda - ovšem za cenu toho, že si znepřátelil EMI spravující práva k nahrávkám The Beatles. 

Podezřelou shodou okolností však zůstává, proč se EMI rozhodli došlápnout si na Danger Mouse (pravým jménem Briana Burtona) až nyní, když mu bez potíží dovolili produkovat alba jak Sparklehorse, tak komiksových Gorillaz nebo superspojení  The Good, the Bad and the Queen - což jsou všechno kapely schovávající se pod křídly vydavatelství.

"Danger Mouse je na Dark Night of the Soul náležitě hrdý a doufá, že lidé, kteří budou mít to štěstí poslechnout si ji jakoukoli cestou, z ní budou také nadšeni," dodává mluvčí producenta.

A když si jeden dá dohromady prázdná CD se skutečností, že celá nahrávka již unikla na internet, návod je srozumitelný. 

 

Právě se děje

Další zprávy