Kráska a zvířený prach. Bárta s Illustratosphere vydávají album a jedou na turné

ČTK ČTK
17. 2. 2020 12:56
Zpěvák Dan Bárta s kapelou Illustratosphere příští měsíc vydá nové album. Bude se jmenovat Kráska a zvířený prach a na jeho zveřejnění naváže druhá část koncertního turné. Během ní formace, jež existuje od roku 2000, navštíví dvě desítky českých, moravských a slovenských měst.
Dan Bárta stojí v čele Illustratosphere dvacátým rokem.
Dan Bárta stojí v čele Illustratosphere dvacátým rokem. | Foto: Lucie Maceczková

Turné začne 14. března v Bystrém v Orlických horách, den nato bude album pokřtěno v pražském Divadle Archa.

Dan Bárta.
Dan Bárta. | Foto: Lucie Maceczková

"Co se týká playlistu, budeme hrát z nové desky minimálně tři čtvrtiny materiálu, takže se všichni mohou těšit na nové i staré věci, na šikovné muzikanty a občerstvenou hudební skupinu," avizuje Dan Bárta, který v prosinci oslavil padesátiny.

Po názvech předchozích alb Illustratosphere - Entropicture z roku 2003, o pět let mladší Animage nebo zatím poslední Maratoniky z roku 2013 - zvolil autor všech dosavadních názvů Bárta poprvé češtinu. "Název desky je takovou střechou, něco by měl vyjadřovat a vystihnout ten opus. Dokud ho nemám, tak nemám klid na natáčení. Má velký význam, vždyť z názvu alba Illustratosphere se stalo jméno skupiny," říká s poukazem na první nahrávku sestavy, vydanou roku 2000.

Dosavadní názvy desek podle něj byly spíš nečeskými hříčkami. "Ale Kráska a zvířený prach je konkrétnější. Můžeme ho vykládat, třeba jako že zvíře v tanci před kráskou víří prach," navrhuje Bárta.

Zpěvák a skladatel je také autorem všech textů. Často v nich používá metafory, které mohou být na první poslech ne zcela nesrozumitelné. "Pokud někdo má čas a zajímá ho, o čem zpívám, tak jsem vděčný, že to dopadá na úrodnou půdu," říká Bárta, který nové album označuje za "o něco osobnější a poněkud angažovanější než ta předchozí".

V nových textech reflektuje současné dění, společnost a postavení umělce v ní. "Ta doba je teď relativně turbulentní, přehoupl jsem se přes padesátku, děje se toho spousta a ty změny texty odráží. I když nejsou zbaveny poetiky, je v nich více angažovanosti než dříve," vysvětluje.

Skladba Ginger, jak ji Dan Bárta s Illustratosphere uvedli předloni před kamerami v Paláci Akropolis. | Video: ČT art

Illustratosphere podle něj ve svých písních nechtějí moralizovat, spíše dát možnost posluchačům se zastavit a všímat si věcí kolem sebe.

"Nejsem ani antropolog, ani sociolog nebo politik, tak se vyjadřuju jako umělec. Vždy jsme se vyhýbali moralizování, i s J.A.R. nebo Alicí, nechci nikoho ovlivňovat ani otravovat, jenom bych rád zaujal. Nějaký soud mi nepřísluší, ale umírněné a diplomatické vyjadřování ve službách písňového textu je legitimní," prohlašuje.

Kapela Illustratosphere, kterou kromě Bárty tvoří kontrabasista a baskytarista Robert Balzar, klávesista Filip Jelínek, kytarista Miroslav Chyška a bubeník Martin Valihora, vydala debutové album již před 20 lety. Žádné akce však k tomuto výročí neplánuje.

"Pro naši tvorbu to není tak důležité, abychom museli z této vody vařit sekyrkovou polévku, kde sekyrka je to výročí. Na druhou stranu hraji 30 let, takže se dvě třetiny muzikantského života nedají jen tak zahodit. Vždyť Illustratosphere je můj nejvíce autorský projekt," ohlíží se Bárta.

Sólovou dráhu zahájil v roce 1999 kompilačním albem nazvaným Dan Bárta &.... Zatím poslední album s Illustratosphere nazvané Maratonika vydal před sedmi roky. Předtím působil v rockové kapele Alice, dodnes příležitostně koncertuje se skupinou J.A.R.

Kromě toho Bárta zpíval v nedávno oživeném projektu Romana Holého nazvaném Sexy Dancers. Prosadil se také v divadle a filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy