Čtyři významní klavíristi. Cyklus v Anežském klášteře zahajuje Bóková

ČTK ČTK
3. 10. 2022 15:06
Cyklus klavírních recitálů nazvaný Hybatelé rezonance toto pondělí 3. října v pražském Anežském klášteře zahájí Nikol Bóková. Jedenatřicetiletá držitelka ceny Anděl kromě vlastních kompozic zahraje skladby Fryderyka Chopina, Franze Liszta, Alexandra Skrjabina nebo Sergeje Rachmaninova.
Nikol Bóková vloni získala cenu Anděl za album Prometheus.
Nikol Bóková vloni získala cenu Anděl za album Prometheus. | Foto: Jan Vala

"Zajímají mě vždy harmonie, melodie, barvy, emoce, vášeň, něha, síla, kompoziční mistrovství propojené se schopností citlivě vytvářet nejrůznější myšlenky a pocity," říká Bóková.

Repertoár vždy vybírá podle děl, nikoliv autorů. Ze skladeb drobnějších forem chce vytvořit "jeden barevný večer, jeden barevný svět", ve kterém se klasika bude střídat s její vlastní tvorbou a improvizacemi.

Bóková vystudovala klasickou hudbu na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, hraje vše od baroka přes soudobou tvorbu po jazz. Účinkovala s Janáčkovou filharmonií, stejně jako se objevila na festivalech Jazzfest Brno nebo Janáčkův máj. Roku 2019 u labelu Animal Music vydala své první autorské album kombinující jazz s klasickou hudbou. Následovaly nahrávky Unravel, Prometheus a Elements. Tu poslední už Bóková zveřejnila u vlastního vydavatelství Soleil et Pluie, založeného s umělcem Janem Valou.

Cyklus Hybatelé rezonance představuje osobnosti klasického i jazzového piana. Jako další v pondělí 24. října opět v Anežském klášteře vystoupí pětatřicetiletá jazzová skladatelka a klavíristka Kristina Barta. Její osobitý styl oslovil publikum na brémské přehlídce Jazzahead, švýcarském Montreaux Jazz Festivalu nebo Jazzdor ve Štrasburku.

Klasický repertoár i současná díla nabídne začátkem dubna příštího roku osmatřicetiletá Terezie Fialová. "Monumentální klavírní cyklus Pēterise Vaskse The Seasons vykresluje všechna roční období i s jejich náladami: melancholií, smutkem, nostalgií, radostí, plná různých dramat i smíření. Je zároveň symbolem návratu k přírodě, k duchovnu," popisuje Fialová 12 let starou skladbu lotyšského autora, kterou uvede. Kromě toho zazní práce Domenica Scarlattiho a Ludwiga van Beethovena.

Skladba White Scenery z cyklu Pēterise Vaskse nazvaného The Seasons, jak ji roku 2010 natočil lotyšský pianista Vestard Shimkus. | Video: Schott Music

Čtveřici koncertů pak na konci května 2023 zakončí čtyřiadvacetiletý Matyáš Novák. Dle odborníků patří k nejperspektivnějším pianistům své generace. Na klavírním křídle značky Bechstein by měl hrát díla Ference Liszta.

Cyklus Hybatelé rezonance volně navazuje na dvouletou sérii Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde v rámci osmi večerů zaznělo všech 32 Beethovenových mistrovských klavírních sonát. Hosty cyklu již byli Lukáš Klánský, Tomáš Kačo, Beata Hlavenková, Jan Bartoš nebo Ivo Kahánek. Koncertní řada poskytuje prostor výrazným osobnostem české klavírní školy a představuje je v profilových recitálech, vyjadřujících jejich umělecký názor a preference.

 

Právě se děje

Další zprávy