Čtvrtníčkův Buzerant podpořil pochod homosexuálů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 8. 2011 9:01
Kapela hrála na Zábradlí zpěvohru President vykuřpytel
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V pražském Divadle Na zábradlí měla v sobotu večer premiéru "hrdá zpěvohra" President vykuřpytel, další z akcí Petra Čtvrtníčka. Protože začátek nestihl, šlo spíše o koncert "home metalové" kapely Buzerant jakožto reakce na pochod homosexuálů, jímž právě vyvrcholil festival sexuálních menšin Prague Pride. Večer byl tečkou za tímto pochodem, jehož účastníkům slíbil Čtvrtníček čtyřprocentní slevu.

Ze sálu divadla byla vyklizena sedadla, přesto kapacita téměř nestačila. Vstupenky se prodávaly po 200 korunách a diváky nerozladilo ani to, že koncert začal s velkým zpožděním. Údajně proto, že soubor byl na zájezdě ve Vatikánu.

V průběhu večera zazněly písně Hvězdy nad farou, Láďa je jako večernice, Hnědá je dobrá a předělávky známých hitů. Až půlhodinu před 22. hodinou se publikum dočkalo Čtvrtníčka s nabílenou tváří a jeho zčásti pantomimické produkce, která trvala 15 minut. "Vrátit vstupné - opakovat," ozývaly se protichůdné hlasy z auditoria.

Pětidenní přehlídka Prague Pride s koncerty, diskusemi i večírky vyvrcholila v sobotu prvním pražským "průvodem hrdosti" za účasti zhruba pěti tisíc lidí. Jeho příprava vyvolala ostrou reakci konzervativních kruhů. Proti podpoře, kterou festival získal od primátora Bohuslava Svobody (ODS), se vyslovil prezident Václav Klaus.

Vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za "deviantní spoluobčany" a průvod za nátlakovou akci. Aby svou podporu zvážil, vyzval primátora také arcibiskup Dominik Duka. Svoboda uvedl, že svůj názor nezmění. Podle něj umožněním akce Praha ukazuje, že je moderním světovým městem.

Petr Čtvrtníček už v minulosti reagoval na mediální kauzy a aktuální události. Populární je parodie korupční kauzy ve fotbale nazvaná Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? z roku 2005. Když odborářský šéf Jaromír Dušek označil šéfa drah Petra Žaludu a další za homosexuály, uspořádal se skupinou Buzerant Koncert pro Žaluda.

 

Právě se děje

Další zprávy