Před Lucií, za Lucií. Comeback považuje ČT za velkou událost

ČTK ČTK
13. 3. 2014 13:28
Diváky České televize čekají záznamy koncertů letos obnovené kapely, videoklipy, archivní dokumenty i pohledy do zákulisí příprav květnového a červnového turné.
Kytarista Robert Kodym na koncertu při loňském MFF v Karlových Varech.
Kytarista Robert Kodym na koncertu při loňském MFF v Karlových Varech. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká televize s ČT Art nabídnou projekt Lucie 2014, který obsahuje celkem deset plánovaných pořadů připravených pro letošní vysílání. Diváky čekají záznamy koncertů letos obnovené kapely, videoklipy, archivní dokumenty i pohledy do zákulisí příprav květnového a červnového turné. 

"Pro tento projekt jsme se rozhodli proto, že návrat takové legendární skupiny je v každém případě jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí roku nejen na poli populární hudby. Jestliže máme možnost ukázat kapelu, která dostala tolik ocenění a rozhodne se pro svůj comeback, tak by Česká televize měla být u toho," řekl výkonný ředitel ČT Art Tomáš Motl.

Lucie - 48. MFF Karlovy Vary
Lucie - 48. MFF Karlovy Vary | Foto: Hermína

První dokument s názvem Lucie před Lucií nabídne ČT Art 15. dubna. V krátkých portrétech představí jednotlivé členy skupiny a jejich cestu ke vzniku legendární formace. O týden později bude následovat film Lucie Tour 90, který zachycuje historicky první turné. Do konce měsíce ještě 29. dubna diváci sledovat záznam rozlučkového show po Turné In The Sky v roce 1992 před prvním rozpadem kapely.

"Prakticky po celou dobu jsme byli čtyři kohouti na jednom smetišti," vzpomíná na tehdejší dobu zpěvák a kytarista Robert Kodym.

Lucie: Svítání (video).
Lucie: Svítání (video).

Čtyři pořady o Lucii budou na programu ČT v květnu. Záznam z výpravného turné Slunečnice ČT zařadí 6. května, záznam koncertu z televizního cyklu Chmelnice z roku 1995 z pražské Lucerny zazní 13. května a pořad Lucie v opeře, záznam koncertu ve Státní opeře v roce 2002, si diváci mohou připomenout 20. května.

"Pro mě je to jako dívat se na úplně novou skupinu, já bych už ty lidi nepoznal," komentoval s nadsázkou archivní záběry baskytarista P.B.Ch.

První premiérový pořad sestavený z deseti úspěšných videoklipů Lucie pod názvem Lucie retrovideo bude poprvé uveden 27. května. Červnový program Lucie na obrazovkách ČT zajistí netradičně snímaný dokument Making of Megakoncert, který přiblíží přípravu aktuálního turné a koncert v pražské O2 areně.

Z připravovaných novinek se na obrazovkách ČT na podzim objeví nový dokumentární film Davida Síse Víš svý...Lucie! a záznam červnového koncertu z O2 areny s názvem Megakoncert Lucie 2014. V Edici ČT také v druhé polovině letošního roku vyjde kniha Lucie - Černí andělé, kterou sestavil hudební publicista Honza Dědek.

Lucie: Pohyby (video)
Lucie: Pohyby (video)

Lucie oficiálně potvrdila svůj návrat na hudební scénu předloni v prosinci. Hudební publicisté předtím spekulovali o brzkém návratu skupiny delší dobu. Kapela po počátečním období personálních změn a hledání hudebního stylu vstoupila na hudební scénu první singlovou nahrávkou v roce 1988. V následujících šestnácti letech vydala sedm řadových studiových alb, dvě koncertní dvoualba a jeden výběr hitů.

Po letošním velkém turné znovuobnovená Lucie vystoupí na 20. ročníku festivalu Rock for People, který se uskuteční od 3. do 5. července v Hradci Králové.

 

Právě se děje

Další zprávy