Colours skončí v rytmu R&B s Janelle Monáe

Kultura Kultura
28. 3. 2012 10:03
Program festivalu Colours of Ostrava uzavře R hvězda Janelle Monáe
Foto: Aktuálně.cz

Colours of Ostrava pokračuje v přílivu výrazných zahraničních interpretů a mezi nové potvrzenými jmény ční hvězda současného R&B a soulu Janelle Monáe. Její vystoupení v neděli 15. července uzavře program festivalu, jemuž vévodí interpreti jako Björk, Alanis Morissette, Bobby McFerrin nebo Animal Collective.

Stejně jako u Zaz, Antonyho Hegartyho s kapelou The Johnsons nebo skladatele Rufuse Wainwrighta, i u Janell Monáe půjde v Ostravě o českou premiéru. Do vítkovických hutí dorazí s početnou kapelou, která zahrnuje od doprovodných zpěvaček přes smyčce až po dechovou sekci.

Zpěvačka byla dvakrát nominovaná na Grammy a ceněná je především proto, že do žánru R&B spontánně přináší prvky soulu, funky, hip hopu nebo jazzu. „Připomíná Prince a Michaela Jacksona v nejlepších letech," uvedl portál Pitchfork v recenzi konceptuální alba The ArchAndroid.

Cindi Mayweather osvobozuje Metropolis

Stejně jako předcházející EP, je ceněná nahrávka volně inspirovaná klíčovým filmem sci-fi žánru Metropolis od Fritze Langa. Zpěvačka vytvořila fiktivní postavu mesiášské androidky Cindi Mayweather a poslala ji právě do města Metropolis, aby tamní společnost osvobodila od tajného řádu, který občanům upírá svobodu a lásku.

Monáe studovala v New Yorku herectví a nyní v Atlantě vede vlastní uměleckou společnost Wondaland Arts Society. V minulosti zahrála například před prezidentem Obamou nebo na předávání Nobelových cen.

Line-up festivalu rozšiřují také indie rockeři Rubik, rastaman Quique Neira, etničtí hardcore-punkeři R.U.T.A. a zábavné kabaretiérky Katzenjammer. Z domácích interpretů jsou nově v programu například Iva Bittová & Čikori, Kill The Dandies! nebo Lenka Dusilová.

Festival se koná 12. až 15. července v areálu Dolní oblasti v Ostravě-Vítkovicích. Čtyřdenní vstupenky se začátkem dubna zdraží ze současných 1 690 korun na 1 890.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy