Colours odmítá krmit fanoušky ve fast foodu. Kam až zajde?

ČTK asa, ČTK
Aktualizováno 17. 7. 2014 13:42
Startuje festival Colours of Ostrava. Roste na vkusu svých fanoušků, "levné stálice" je nutné hledat jinde.
Do Ostravy míří Robert Plant i Chet Faker.
Do Ostravy míří Robert Plant i Chet Faker. | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Kam až to zajde? napadá v posledních letech v souvislosti s festivalem Colours of Ostrava. Vždyť jen v předchozím desetiletí jeho branou procházelo pravidelně na 25 tisíc lidí - a jen o čtyři roky později v roce 2013 musel nalézt útočiště pro dalších osm tisíc. A to letos vyzývá k týdenní dovolené zahájené na ostravském Festivalu v ulicích.

Z Ostravy se pomalu ale jistě stává středoevropské letovisko. Ostatně rekreací v metropoli, jejíž historie naroste během čtyř dnů přítomností světových hudebních es v čele s Robertem Plantem a Seasickem Stevem, by pohrdl jen vesnický buran.

Poušť v industrialu

Podívejte se na koncert Roberta Planta v Glastonbury 2014.
Podívejte se na koncert Roberta Planta v Glastonbury 2014.

„Úchvatně vedl své publikum pouští, aby se do ní zamilovali a pak okusili ozvěnu energie starých Led Zeppelin. Publikum nemohlo téměř dýchat, jak krásně jim bylo v té neznámé kombinaci Afriky a rock´n´rollu. Jsem hrdá na to, že ho uvidíme na Colours, čeká ho publikum, které mu porozumí," motivuje ředitelka festivalu Zlata Holušová k návštěvě Roberta Planta, který po osmi letech, tentokráte již v industriálním prostoru Dolních Vítkovic a s kapelou The Sensational Space Shifters, znovu oživí ducha Led Zeppelin v rámci moravskoslezského festivalu.

V neotřesitelnosti dobrého přijetí ostravského publika má bezpochyby pravdu. Slova jako vnímavost a vytříbenost se v souvislosti s návštěvníky Colours přetřásají již nějaký ten pátek. Ale proč spoléhat na nepodložené šumy – stačí aplikovat geniálně jednoduchou trojčlenku.

Pokud tuzemské festivaly jako Rock for Pople s převážně mainstreamovým line-upem nebo Benátská noc klepající se na opotřebovaném podstavci z českých stálic s kamennou tváří přicházejí o své posluchače a Colours si troufale ustele na žánrech world music a jeho odnožích s jen několika trendovými záležitostmi, nejen bystré hlavy trkne, že si v Ostravě na "levné jídlo" nepřijdou.

Elektronická senzace Chet Faker, zástupci dánské elektronické scény – multiinstrumentalista Trentemøller a copatá divoška MØ, neo-psychedeličtí nerdi MGMT a alternativní rockeři The National s vavřínovým věncem na nejnovější desce budiž toho svědkem.

Tip Aktuálně.cz: Hipster s andělskou hlavou

Poslechněte si Cheta Fakera v songu Talk Is Cheap.
Poslechněte si Cheta Fakera v songu Talk Is Cheap.

Tak by se dal vhodně napasovat název titulu slavného beatnika Allena Ginsberga na postavu Cheta Fakera. Při pohledu na Australana z Melbourne a s chápáním výrazu „hipster“ dnešní mládeží se první polovině přirovnání netřeba divit. Charismatický hudebník si ale úzkostlivě nepěstuje pouze svůj mechový plnovous, ale i dobrou pověst na elektro-soulové scéně.

„Někdo mou hudbu kdysi také popsal jako ‚jízdu na slonu se sametovým sedlem přes poušť při západu slunce‘. Líbilo se mi to, ale já raději říkám soul, i když tak docela pravda to také není, protože zároveň miluju techno,“ popisuje Nicholas James Murphy, jenž svůj umělecký pseudonym získal přesmyčkou jména jeho milovaného jazzmana Cheta Bakera.

A nelze vyloučit, že se v budoucnu uvrhne do spárů jazzových improvizací – mezi žánry (mimochodem například downtempo, post-dubstep, soul či indie r’n’b) kličkuje coby sebejistý bruslař. Čímž vyzrál třeba nad porotou cen AIR nebo Rolling Stone Australia Awards.

Dánský kolega z „oboru“ Trentemøller mu může husté vousy tiše závidět, ale to je snad vše. Devětatřicetiletý kodaňský rodák si v modelaci syntetického zvuku libuje již od roku 2006, i když nálepce elektronického interpreta dává embargo.

Trentemøller: Gravity.
Trentemøller: Gravity.

Se svým tvrdě znějícím jménem, pod nímž byste hledali spíše fiktivní postavu temného vládce než empatického hudebníka, koresponduje i obliba v hlasitějších stylech než ambientu – v jeho kuchyni byste narazili třeba i na techno, krautrock nebo shoegaze. Jeden z nejtřpytivějších klenotů světové elektronické scény, jenž oslnil i Depeche Mode natolik, aby mohl být spolupasažérem na jejich turné, přiveze do Ostravy loňský počin Lost opředený propracovaným obrazem. „Máme vymyšlený nový vizuální koncept, ze kterého jsem nadšený,“ dodává.

Živý orloj, poezie a prach

Nejvýraznějšími novinkami je letos několik nových scén nebo bulvár, který vznikl prodloužením Ruské ulice a povede středem festivalového areálu.

"Přibyl nádherný nový prostor Moving stage, nový stan, ve kterém budou probíhat velmi atraktivní programy, kdy se při živé hudbě bude tančit i pod vedení učitelů, bude se tam také žonglovat. Například tchajwanská kapela napřed zahraje a pak bude učit lidi tai-či," řekla Holušová.

Tři scény vzniknou v nové budově Velkého světa techniky, kde bude poprvé poetická scéna a v tamním kině filmová scéna. Novinkou bude i "živý orloj" na střeše zvukařské kabiny před hlavní scénou, kde po skončení koncertů vystoupí španělské divadlo Companyia La Tal.

"Bude toho tady určitě hodně nového. Spousta výtvarných projektů, divadelních vložek. Ten program je dnes multikulturní a velice pestrý v každém směru," řekla ředitelka.

Pořadatelé vylepšili služby v kempech, přidali tam toalety či sprchy. Ve vzdáleném areálu pod Landekem letos kemp není, novinkou pro návštěvníky je stanové městečko v areálu Slezskoostravského hradu. "Ten kemp je tak kouzelný, že bych se tam z fleku sama přestěhovala," řekla Holušová.

I když je festivalový areál podle ní každým rokem krásnější, stále je co zlepšovat. "Když je dlouho sucho, dost se tu práší, ale to se prostě nedá nic dělat, pořád jsme ještě v průmyslovém areálu. Já můžu jen slíbit, že rok od roku to bude lepší," řekla Holušová.

Areál podle ní ještě stále není usazený. Vznikají tam nové stavby a plochy se rekultivují. "Bude to, myslím si, velice brzo diamant v rámci všech světových areálů. Ale prostě je dobré být při tom a vidět, jak se to rok od roku mění," řekla.

Zraněného Hrůzu nahradí Vložte kočku

Celý festival budou podle předpovědi provázet velká horka. Pořadatelé, kteří už s tím mají zkušenosti z dřívějška, se na ně ale nijak speciálně nepřipravují. "Budou hasiči jezdit a kropit samozřejmě, máme tam jedno takové rosící místo, víc se na to připravit asi neumíme. Naštěstí nejsme na letišti, máme dostatek budov, máme chladnou vinárnu, máme nový Svět techniky, novou nádhernou hospodu, prostě je se kam schovat i před horkem," řekla Holušová.

Kvůli zranění zpěváka Michala Hrůzy, který v noční potyčce ve Stodolní ulici utrpěl vážný úraz mozku, museli pořadatelé upravit dnešní program. Hrůza ve středu zpíval na Festivalu v ulicích a ve čtvrtek měl se svou kapelou vystoupit ve 22:00 na scéně Radegast Czech stage.

"I když samozřejmě to děláme neradi, ale tím, že koncert Michala Hrůzy je z důvodu nemoci zrušen, tak v ten čas, kdy měl hrát, bude hrát kapela Vložte kočku, která měla včera (ve středu) velký úspěch na showcase konferenci Czech Music Crossroads," řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Pořadatelé věří, že se Hrůza ze svého zranění zotaví i že už je nečekají žádné změny v letošním programu. Holušová řekla, že Ostrava už hudbou žije na plné pecky třetí den. V úterý a středu se totiž na Nové Karolině konal Festival v ulicích, během nějž se kromě řady koncertů uskutečnil poprvé rovněž gastrofestival nebo sportovní hry.

 

Právě se děje

Další zprávy