Collegium 1704 uvede v Rudolfinu Mozartovu mysteriózní mši

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 2. 2015 11:16
Soubor Collegium 1704 pokračuje v koncertním cyklu Velkou mší c moll, kterou Mozart podobně jako Requiem nedokončil.
Dirigent Collegia 1704 Václav Luks.
Dirigent Collegia 1704 Václav Luks. | Foto: Petra Hajská

Praha - Koncertem s Mozartovou Velkou mší c moll pokračuje 24. února v pražském Rudolfinu koncertní cyklus souboru Collegium 1704. Polovina z celkem šesti koncertů cyklu je vyhrazena sérii tří slavnostních mší. Jako sólisté v doprovodu Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 pod taktovkou Václava Lukse vystoupí sopranistka Kateřina Kněžíková, altistka Sophie Harmsenová, tenorista Václav Čížek a basista Tomáš Král. 

"Mozartova Velká mše c moll je nejen Mozartovou nejrozsáhlejší duchovní kompozicí, ale také jedním z nejmysterióznějších děl svého tvůrce. Je to dílo nesmírné emocionální hloubky a působivosti a pro mě jedno z nepůsobivějších zhudebnění mešního textu vůbec," uvedl umělecký vedoucí Collegia 1704 Luks.

Okolnosti vzniku a provedení díla nejsou dodnes zcela objasněny a dílo zůstalo podobně jako slavné Requiem nedokončeno. Ve srovnání s Requiem je však v případě Mše c moll podíl Mozartovy hudby nesrovnatelně větší.

Program bude doplněn Symfonií č. 40 g moll, která náleží do trojice symfonií zkomponovaných na sklonku Mozartova života.

Minisérii mší začal koncert loni 15. prosince, při kterém Collegium 1704 v české premiéře uvedl dílo Jana Dismase Zelenky Missa Divi Xaverii. Vrcholem celého cyklu bude 30. března uvedení monumentální Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha, se kterou se Collegium 1704 v létě představí mimo jiné v rámci festivalu v Salcburku. Provedení tohoto díla bude současně oslavou desetiletí existence Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704.

 

Právě se děje

Další zprávy