Coldplay a Duffy vedou nominace na Brit Awards

Pavel Turek, tur
21. 1. 2009 11:00
Moderátorkou slavnostního večera bude i Kylie Minogue
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zajetá kapela, která roste ke stále větší popularitě, i mladá zpěvačka, jež se vyloupla teprve letos: oba interpreti získali ve středu po čtyřech nominacích na ceny britského gramofonového průmyslu Brit Awards.

Postaví se proti sobě v kategoriích nejlepší britské album (Viva La Vida Or Death And All His Friends, Rockferry) a nejlepší singl (Viva La Vida, Mercy). Mimoto se Duffy, která na předávání cen 18. února také vystoupí, může stát nejlepší britskou zpěvačkou i objevem roku. Jejího debutu Rockferry se loni v Británii prodalo 1 685 000 kusů, a stal se tak bezpečně nejúspěšnější nahrávkou.

Chrisem Martinem vedení Coldplay, kteří si zase příští měsíc nabrousí zuby i na sedm amerických Grammy, budou na únorovém ceremoniálu soutěžit ještě o tituly nejlepší britská kapela a nejlepší koncertní kapela.

 
Foto: Tom Beard
Čtěte také:
Kritici: Rok 2009 bude patřit Florence And The Machine
Prestižní Mercury Prize vyhráli Elbow
Británie si kupovala X Factor a zpěvačku Duffy

Klíčovou kategorii album roku na pětici doplňují Radiohead s In Rainbows, The Ting Tings s We Started Nothing a letošní Mercury Prize oceněné The Seldom Seen Kid od Elbow. Ostatně tito manchesterští veteráni mají celkem tři nominace (mohou být ještě nejlepší britskou kapelou a nejlepší koncertní kapelou). 

Tři nominace se povedly už jen zpěvačce Adele, jež je se svým zastřeným retro vokálem největší konkurentkou Duffy, a indie popovým Scouting For Girls. 

Coldplay
Coldplay | Foto: Reuters

Kompletní seznam nominací najdete ZDE 

V mezinárodních kategoriích Brit Awards (album a kapela) figurují shodně tato jména: AC/DC, Fleet Foxes, MGMT, Kings of Leon a The Killers.

Výroční ceny Britského gramofonového průmyslu, který sdružuje stovky hudebních společností včetně čtyř majorů, udílí Brit Awards od roku 1977. Ve většině kategorií v současnosti hlasuje tisícovka odborníků z různých odnoží oboru: kritici, zástupci médií, vydavatelé nebo promotéři koncertů.

Otevřené kategorie, v nichž můžou fanoušci hlasovat a vybírat svého favorita z nominovaných, jsou objev roku, nejlepší koncertní kapela a nejlepší singl, kde je na výběr dokonce desítka skladeb od X-Factorem profláknutého masově úspěšného Hallelujah s Alexandrou Burke po American Boy, kritiky ceněný duet Estelle s Kanye Westem.

Duffy - Mercy

Již předem známými vítězi věštecké a retrospektivní kategorie jsou letos písničkářka Florence And The Machine, která získala  Critics' Choice jako nejslibnější talent pro rok 2009, cenu za Významný přínos hudbě pak dostanou v londýnském Earl's Court Pet Shop Boys.  

The Ting Tings
The Ting Tings | Foto: Aktuálně.cz

Po loňské rodině Osbourneových bude letošní sestava moderátorů poněkud více glamourová, nejvíce láká Kylie Minogue.

Ačkoli si Brit Awards drží pověst progresivních cen, dlouho tomu tak nebylo. Od jejich vzniku a v průběhu celých osmdesátých let se jednalo o zbytnělou soutěž, v níž vítězili etablovaní interpreti jako Phil Collins.

O změnu se postaral až v roce 1993 týdeník NME s kampaní, která do přenosu dostala tehdy androgynní nováčky britpopu Suede, kteří nevěřícímu publiku zahráli svůj singl Animal Nitrate.  

 

Právě se děje

Další zprávy