Coldplay a Duffy se líbí evropské MTV

Kultura Kultura, tur
30. 9. 2008 11:35
Mají shodně tři nominace na ceny hudební televize
Duffy
Duffy | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Coldplay vychází vše, na co sáhnou, a možná už tu sérii úspěchů nechápou ani oni sami. Tentokrát spolu s velšskou zpěvačkou Duffy získali nejvíce nominací na chystané MTV Europe Music Awards.

Oba interpreti soutěží ve třech kategoriích: o album roku i o "nejnávykovější skladbu" (Viva la Vida a Mercy). Coldplay se k tomu mohou stát interpretem roku a "nová Dusty Springfield" Duffy objevem. 

Dvojnásobná nominace patří hned několika dalším hudebníkům. Metallica i Linkin' Park hrají o ceny pro koncertní "Headlinery" a rockovou "Rock Out" kapelu. I Katy Perry se může stát objevem a nebo vyhrát - pochopitelně - "nejnávykovější" skladbu za I Kissed a Girl.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Hříšnice Britney si z videocen MTV odnesla tři trofeje
Coldplay splynuli s Čechy v povznášející obyčejnosti
Teenagery čeká globalizace. S českou MTV
Avril Lavigne je návyková, rozhodli diváci MTV

Naději na další satisfakci po mizerném roku si může hýčkat také Britney Spears, ostatně namlsala se již začátkem září během MTV cen za nejlepší videoklipy v Los Angeles.

Její Blackout bylo tentokrát zahrnuto mezi alba roku a zpěvačka sama spadla vedle Coldplay, Leony Lewis, Rihanny a Amy Winehouse do kategorie interpret roku, kde dělá vcelku logicky společnost zpěvačkám všech žánrů. Od X-Factorem přiživeného R'n'B po soulové retro.  

Zbývající položky v kolonce "nejnávykovější skladba" jsou ještě Kid Rockova reinterpretace hitu Sweet Home Alabama od Lynyrd Skynyrd - All Summer Long - a opět sebezpytná i sebeoslavující Pink s novým singlem So What.

Nominace na sedm z jedenácti udělovaných kategorií zveřejnila MTV Europe na svých stránkách v pondělí - a od té chvíle až do 2. listopadu mohou o výsledku hlasováním rozhodovat přímo diváci. Kompletní seznam nominací najdete zde.

Loni svoje favority podpořilo na tři milióny fanoušků a celý přenos z Mnichova uváděný Snoop Doggem sledovalo na celém světě 30 milionů lidí.

Beyoncé
Beyoncé | Foto: Reuters

Čtyřicet různých hudebníků je také nominováno na všeobjímající cenu Nejlepší interpret všech dob. A rozptyl je hodný vkusu MTV: pohybuje se mezi Beatles, Madonnou a Take That.

Pořadatelským městem letošního, patnáctého ročníku bude 6. listopadu Liverpool a dosud jediným potvrzeným interpretem, který během ceremoniálu vystoupí, je zpěvačka Beyoncé.

Kromě toho, že je bývalá členka dívčího tria Destiny's Child nominovaná v kategorii Ultimate Urban, zastihnou ji ceny MTV týden před vydáním třetího sólového alba.

Ačkoli seznam dalších účinkujících MTV tají, Richard Godfrey - viceprezident MTV - slibuje na tento večer "největší jména světového showbyznysu".  A holedbá se: "Jsem si jistý, že program dostojí našim slibům a že MTV Europe Music Awards budou letos tím nejlepším evropským koncertem."

 

Právě se děje

Další zprávy