Co se stalo zajímavého mimo hlavní proud

25. 12. 2005 0:00
Resumé - Nastal konec roku a bilancování je na denním pořádku. Podívejme se, která CD letos stála za pozornost mimo hlavní proud na domácí i na světové scéně.
Foto: www.soundphreakers.com

Bratři Orffové Bingriwingri (Quazi Delict, 2005)

Tříčlenný projekt vydal své debutové album před několika týdny. Hudba, která pohladí, uklidní, deska určená pro ty, kdo nikam nespěchají.

MindMap Gran-ahua (Ambsine Records, 2005)

Slovensko je na poli elektronické hudby hodně silné, o tom dnes nikdo nepochybuje. MindMap jsou trip-hopovou kapelou, která se zavděčí všem fanouškům. Charakterizují je silné melodie a atraktivní hlas zpěvačky Dany Mazalové. Pokud holdujete skupinám jako Massive Attack, bude pro vás příjemné zjištění, že podobná hudba se rodí i na Slovensku.

Double Affair Circulation (Azyl, 2005)

Foto: Double Affair

Double Affair jsou další slovenská kapela, která stojí za pozornost. Původně jednočlenný projekt Jozefa Vlčka letos vydal debutové album Circulation, které je sice založeno na elektronických podkladech, ovšem užití živých nástrojů a přitažlivých vokálů dělá z Vlčkovy tvorby téměř popovou záležitost.

kNot Photogenic Underexposed (X Production, 2005)

Pokud si myslíte, že kvalitní hip-hop v Česku dělá jen několik mediálně známých hvězd, mýlíte se. Trojka ve složení Boris Carloff, Charlie One (Ohm Square) a MC Mustard se nebojí ničeho a spíš než rappu se oddávají dýchavičnému breakbeatu plnému tanečních ploch. Mustard uklidňuje, Charlie trhá a k tomu všemu Carloff vytvořil zajímavé podlady. Opravdu energická deska.

Foto: www.femalefirst.co.uk

České klarinetové kvarteto Echoes From Stone (Black Point Music, 2005)

Klarinety nepatří pouze do oblasti vážné hudby. CCQ (jak si kvarteto říká) se nebojí experimentů a pod klasický zvuk klarinetů přidává např. rastamanské zpěvy nebo rovné taneční beaty. Album zaujme nejen svou invencí.

Soundphreakers NuBreed (Blackout Record, 2005)

Zpět na Slovensko. Tentokrát za drum´n´bassovými producenty Soundphreakers. NuBreed nabízí vedle tanečních skladeb i poslechovější songy. Ať už vyznáváte jakkoliv zlámané beaty, do NuBreed se zaposloucháte hned napoprvé.

Goldfrapp Supernature (Mute, 2005)

Autoři hitů Black Cherry a Utopia přišli s dalším povedeným albem. Pokud máte rádi retro, trochu elektroniky a víc kvalitního popu, Goldfrapp jsou tím pravým

Kráska ex-Moloko zazpívala i v Praze
Kráska ex-Moloko zazpívala i v Praze | Foto: www.superdeluxe.ch

Róisín Murphy Ruby Blue (Echo UK, 2005)

O Moloku už se na Aktuálně psalo. Bezprostředně po vydání alba Statues se rozpadlo a zpěvačka Róisín vyrazila na sólovou dráhu. Produkce se ujal multiinstrumentalista Matthew Herbert. 16. listopadu jsme ve Veletržním paláci mohli zjistit, jak chytlavý pop nyní produkuje. Elektronika se zde mísí s akustikou ve správném poměru.

Aphex Twin Analord EP (Analord/Rephlex, 2005)

Legenda světové IDM (intelligent dance music) a experimentální elektronické scény vzdává hold na první pohled přežitému světu analogových tlačítek. Ambientní a rozvláčné plochy jsou na Analordu střídány breakovými sekvencemi.

Foto: image.com.com

Tata Bojs Nanotour Live (Warner music, 2005)

Kapelu není třeba představovat. Spolu s živým DVD z jejich zatím největšího samostatného koncertu v pražské hale T-Mobile, vydali i dvojcédéčko se záznamem tohoto vystoupení. Podařilo se, a tak můžete v klidu domova vychutnávat tu skvělou koncertní atmosféru.

Tosca J.A.C. (!K7, 2005)

Pánové Rudolf Dorfmeister & Rupert Huber vydali letos nové album a přijeli jej představit i do Prahy. Koncert v Arše neskončil zrovna povedeně, a tak nezbývá než poslouchat nahrávky. Veleúspěšný singl Damentag předznamenal kvalitu alba, které nikoho nezklamalo.

Télépopmusik Angel Milk (Capitol, 2005)

Francouzští mistři "inteligentního popu". Po debutu Genetic World, kterým se uvedli na scénu, přišla letos druhá deska. Album přitažlivých vokálů, mlhy ambientu a hlavně melodií, které by se klidně uchytily v éteru českých komerčních rádií.

Foto: fr.music.yahoo.com

Ohm Square Love Classics (Universal, 2005)

Pokud si nejste jisti, kdo nahrál nejlepší letošní domácí popové album, jsou to Ohm Square. Kdo čekal breakbeat nebo drum´n´bass dávných devadesátek (alba Scion a Ohmophonica), byl při prvním poslechu zklamán.
Ohm Square potvrdili pověst jedné z nejpreciznějších evropských kapel a vrhli na trh skvěle znějící desku. Chytlavý pop, elektronické podklady a ostré kytarové riffy. To jsou Ohm Square 21. století.

Roots Manuwa Awfully Deep (Big Dada, 2005)

A nakonec něco z hip hopu. Manuwa dělá sofistikovaný, jemně a nevulgárně znějící hip hop. Ostatní známí "rappeři" dělají pravý opak. Manuwa je na správné cestě vymanit hip-hop ze škatulky muziky nevalné kvality, proto stojí jeho album za pozornost.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy