Citron přišel o bubeníka. Zemřel lídr metalové kapely Radim Pařízek

ČTK ČTK
3. 3. 2021 14:03
Ve věku 67 let toto úterý zemřel Radim Pařízek, bubeník a lídr metalové kapely Citron, rovněž podnikatel v oblasti médií. Podlehl komplikacím spojeným s nedávnou operací, oznámil jeden z jeho kolegů Roman Jeřábek.
Radim Pařízek také podnikal v oblasti médií.
Radim Pařízek také podnikal v oblasti médií. | Foto: ČTK

"Radim Pařízek byl mužem s mimořádně širokým profesním i osobním záběrem zájmů. Jako hudebník a lídr rockové legendy Citron dobyl nejvyšší mety," říká Jeřábek.

Severomoravská metalová kapela pod Pařízkovým vedením absolvovala turné po Evropě i Spojených státech a prodala více než milion desek.

Citron, jehož počátky se datují do roku 1976, byl populární zejména v 80. letech. Debut Plni energie z roku 1986 je považován za první oficiálně vydané české metalové album. V polovině dekády vydal nejslavnější album Radegast, které je mnohými odborníky považováno za nejlepší heavymetalovou desku zveřejněnou v bývalém Československu. Nazpíval ji Ladislav Křížek. 

Roku 1986 se kapela umístila na druhém místě v anketě Zlatý slavík, dva roky nato ji vyhrála. S Citronem opakovaně spolupracovala zpěvačka Tanja, vítězka mezinárodní soutěže Intertalent a dvojnásobná bronzová slavice.

Před šesti lety se sestava rozpadla na dvě části. Na jedné straně stál bubeník a majitel ochranné známky Pařízek, na druhé zbytek původní formace. Důvodem byly spory mezi Pařízkem a ostatními členy, kteří začali vystupovat pod názvem Limetal.

Někdejší spoluhráči nařkli Pařízka, že si ochrannou známku Citron zaregistroval bez jejich vědomí. To však frontman popíral. V otevřeném dopise fanouškům napsal, že situace v kapele se stala již neúnosnou a muzikanti dospěli k patovému stavu, kdy už nebyli schopni tvořit a na ničem se domluvit.

Pařízek pak sestavil nový Citron, kam se na místo zpěváka vrátil Ladislav Křížek.

Radim Pařízek také podnikal v oblasti médií. Roku 1998 založil Rádio Čas, jednu z nejposlouchanějších stanic na Moravě a ve Slezsku. Postupně se přidávaly další značky. Dnes toto podnikání zahrnuje i televizi Relax a rockovou TV Rebel.

 

Právě se děje

Další zprávy