Cirkev: První satanista Polska nemá být v televizi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 9. 2011 9:33
Frontman kapely Behemoth je v porotě hudební soutěže
Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Polští biskupové protestují proti tomu, že veřejnoprávní polská televize jako porotce v soutěži pro pěvecké talenty zaměstnala frontmana death-metalové skupiny Behemoth.  Adam Darski zvaný Nergal si před několika lety v silně katolickém Polsku získal "slávu" tím, že na koncertě roztrhal bibli.

"Zaměstnávání satanisty, blouznivce, člověka bez základů kultury ve veřejnoprávní televizi překračuje veškeré hranice slušnosti," citují polská média z dopisu, který biskup Wieslaw Mering, předseda rady pro kulturu a ochranu národního dědictví polské biskupské konference, napsal vedení Polské televize.

Foto: Aktuálně.cz

Nergal v roce 2007 během koncertu v jednom z gdyňských klubů roztrhal bibli, jeho fanoušci pak kousky papíru spálili. Katolickou církev zpěvák nazval "největší zločineckou sektou" a bibli označil za "knihu lží". Za urážku náboženského cítění ho pak zažaloval vrchní polský "lovec satanistů" Ryszard Nowak a několik politiků z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost. Soud ale nedávno Nergala osvobodil.

"Polská televize má sloužit k budování smíru uvnitř společnosti, rozhodnutí o zaměstnání Nergala k tomu nijak nepřispívá," napsal Mering vedení Polské televize. Její šéf Juliusz Braun už před časem řekl, že Nergal má v soutěži The Voice of Poland "mluvit o hudbě a o ničem jiném" a že to je stanovené ve smlouvě.

"Ať se Nergal pokusí poničit symboly důležité pro jiné náboženství nebo vyznání - reakce budou určitě jiné," tvrdí biskup Mering. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Polská televize soutěž The Voice of Poland (Hlas Polska) vysílá od začátku září. Účast frontmana Behemothu v porotě od začátku budí odpor katolické církve a některých krajně konzervativních polských politiků a novinářů. Mering už dříve vyzval věřící ve své diecézi, aby přestali platit koncesionářské poplatky, pokud televize Nergala z programu nestáhne.

Nergal, jemuž polská média dala přezdívku "první satanista Polska", o sobě mluví jako o svobodném člověku. Katolická církve, ke které se v Polsku hlásí skoro 90 procent lidí, se podle Nergala snaží lidem namluvit, že má monopol na pravdu. Přiznává, že desatero mu nic neříká, že se stačí chovat tak, jak chceme, aby se k nám chovali jiní.

Behemoth, který Nergal založil začátkem 90. let, jako jedna z mála polských kapel má úspěchy i v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy