Čínský pořadatel na Oasis jen nemá. O Tibet prý nejde

Pavel Kroulík, krk
3. 3. 2009 14:40
Je tedy důvodem dávná účast na protibetském koncertu?

Peking - Británie své národní bohatství zatím nevyveze do Číny. Tamní vláda zrušila dva koncerty, které měli Oasis odehrát 3. dubna v Pekingu a 5. dubna v Šanghaji.

"Zástupci čínské vlády změnili názor, zrušili povolení a nařídili okamžité zrušení koncertu," napsala kapela ne svém oficiálním webu s tím, že je to velmi rozladilo. Pořád ale doufají, že vláda své rozhodnutí ještě zváží a oni tak odehrají své první koncerty v Číně.

Podle prohlášení je důvodem to, že textař a kytarista skupiny Noel Gallagher se před 12 lety objevil na benefičním koncertu Osvoboďte Tibet.  Podle původních zpráv koncerty, které měly být součástí světového turné propagujícího album skupiny Dig Out Your Soul, zrušila sama kapela.

Jejich nejnovější album bylo přijato coby velký návrat, ale takřka bez ohledu na kvalitu desek se tihle lidoví hrdinové těší neustálé přízni kritiky i fanoušků. Tradici ostrovní hrdosti potvrdily před týdnem i ceny NME, kde se někdejší britpopoví spratci stali nejlepší britskou kapelou.

Zbytek jejich šňůry po jihovýchodní Asii se ale uskuteční podle plánu - včetně koncertu v Hongkongu.

Foto: SONY BMG
Čtěte také:
Oasis po letech vyhrabali svou duši
Poslední runda piv jde na Gallaghery

Čína podle BBC dospěla k závěru, že by bylo nevhodné, aby skupina vystoupila před svými tamními fanoušky. Nicméně vzápětí po zveřejněné celé aféry se telefonicky ozval organizátor koncertů z All Culture Communication Co Ltd. - malé pekingské společnosti, která propaguje spíš baletní vystoupení a tradiční čínské koncerty než rockové show.

AP řekl, že koncerty Oasis byly odvolány kvůli "vážné ekonomické situaci". "Nemám peníze. To je za hospodářské krize normální... nemá to vůbec nic společného s problémem Tibetu," uvedl muž, který udal pouze příjmení Luo.

Vláda každopádně živá vystoupení pečlivě monitoruje a sleduje a svazuje řadou pravidel. Britney Spears mohla v roce 2004 koncertovat až poté, co řekla, že chápe, co smí a nesmí na pódiu ukazovat. O dva roky nedostal povolení rapper Jay-Z kvůli explicitnímu jazyku.

Regule se ještě zpřísnily poté, co loni islandská zpěvačka Björk při koncertě v Šanghaji vykřikla hlasitě: "Tibet!"  Skupiny musí před vystoupením odevzdat seznam písní, které chtějí odehrát.

Pro mnohé to ovšem může být i kýžený důkaz, že jsou pořád ještě rockoví rebelové - to platí například pro Rolling Stones, které úřady při jejich debutu v roce 2006 vyzvaly, aby vypustili několik songů s příliš otevřenými texty týkajících se drog a sexu.

Mezi návštěvníky koncertů „západních hvězd" stále převažují cizinci žijící v Číně a Hongkongu, ale angloamerická pop-music si získává čím dál tím víc fanoušků i mezi Číňany. Což znamená mimo jiné i to, že Čína je největším producentem pirátských cédéček.

 

Právě se děje

Další zprávy