Chybí nám zatuchlé rockové kluby. Sto zvířat omladilo kapelu

ČTK ČTK
8. 2. 2021 15:42
Skupina Sto zvířat, která loni oslavila 30 let existence, omladila sestavu a čeká, až bude moci opět koncertovat.
Kapelník skupiny Sto zvířat Jan Kalina.
Kapelník skupiny Sto zvířat Jan Kalina. | Foto: ČTK

Po natočení alba nazvaného 30 let testováno na lidech formaci opustili kytarista Jan Beruška Šobr, baskytarista Willy Versteeg a bubeník Miki Nop, kteří mají nový soulový projekt.

Na jejich místa nastoupili Jakub Červinka, Jan Neruda a Jakub Nývlt.

"Mám teď výrazně mladší kapelu, než jsem kdy měl. Já pochopitelně kazím věkový průměr, ale mám s těmi mladými společnou nesnesitelnou touhu si konečně zahrát, a to pochopitelně naplno, naživo a nahlas," říká zpěvák a perkusista Jan Kalina.

Album 30 let testováno na lidech vydalo Sto zvířat loni v říjnu. Obsahuje 12 nových písní s texty Tomáše Belka. Hudebně jde o směs žánrů ska, rocksteady, swingu a dalších. Vyšlo šest let po předešlé nahrávce Ministerstvo mýho nitra a čtyři roky od chvíle, kdy Sto zvířat doprovodilo sólový projekt zpěvačky Jany Jelínkové nazvaný Dáma s čápem.

Chystané turné, které mělo začít vloni 6. listopadu v Liberci, skupina vzhledem k protipandemickým opatřením neabsolvovala. "Ta zpocenost a lehká dekadentní zatuchlost českých rockových klubů a kulturáků mně strašlivě chybí. Pevně věřím, že je před námi ještě množství 'zvířecích' koncertů a festivalů," doplňuje Kalina.

Členové Sto zvířat v současnosti chystají koncert streamovaný do filipínské Manily, který by se měl uskutečnit v březnu. Také dokončují klip k nové písni jménem Rodinný foto.

Píseň Dětství z alba Dáma s Čápem, které Sto zvířat natočilo s Janou Jelínkovou. | Video: Sto zvířat

Součástí sestavy zůstává dechová sekce tvořená trumpetistou Pablem Herzogem, trombonistou Martinem Kachnou Lískou a barytonsaxofonistou Jiřím Hanzlíkem.

Skupina vznikla roku 1990 ze studentské rokenrolové kapely Matěj Čech. "Kdyby nám někdo v bistru v Nerudově ulici na Malé Straně, kde jsme po tři dny s textařem Tomášem Belkem vymýšleli název tehdy ještě neexistující kapely, předpovídal, že se dožijeme dvacáté deváté sezony, asi bychom za něj zaplatili a řekli si, hele, nějaký magor," řekl před rokem Jan Kalina.

Dosud kapela natočila 17 klipů a odehrála více než 2300 vystoupení v Česku i zahraničí. "Nejdůležitější je pro kapelu těch deset let mezi dvacátým devátým a třicátým rokem života," konstatoval textař Tomáš Belko.

V době, kdy jsme vymysleli název desky 30 let testováno na lidech, jsme netušili, že slovo test bude pomalu častější než slovo máma, říká frontman. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy