Chris Cornell si přijíždí zařvat do Prahy

Pavel Turek, tur
19. 6. 2009 17:05
Zpěvák Audioslave a Soundgarden vystoupí 21. června

Praha - Chris Cornell se nebojí změn. To neznamená, že mu vždy jeho odvaha vyjde, ale alespoň to zkouší.  Vlastně se proměnil v univerzální superhlas, který se propůjčuje jakékoli spolupráci.

Do Roxy dorazí 21. června na podporu své nejnovější desky Scream, kterou vytvořil společně s hvězdným r'n'b producentem Timbalandem, který je podepsán pod deskami Missy Elliott, Nelly Furtado, Justinem Timberlakem nebo The Pussycat Dolls; podílel se i na posledním albu Madonny.

A podporovat bude asi skutečně co, protože od podzimní Chinese Democracy se neobjevila kontroverzněji přijatá deska. Recenze se shodují na tom, že oba tvůrci snesli dohromady to nejhorší z obou žánrů a už jen singl Part of Me prolíná Timbalandovu standardní rutinu s macho vokálem nejprvoplánovějšího ražení.

K albu se dokonce na svém Twitteru vyjádřil Trent Reznor z Nine Inch Nails, když po jeho poslechu napsal: „Znáte ten pocit, když se někdo ztrapňuje tak, až je vám z toho samotným nepříjemně? Slyšeli jste desku Chrise Cornella? Kristepane."

Cornell sám v rozhovorech tvrdí, že ho podobné reakce nepřekvapují. Tušil, že se skalním fanouškům Soundgarden znelíbí. „Jako hudebník jsem tvůrčí osobnost a musím dělat to, co mě učiní šťastným. To se ovšem často mění, vydávám se různými směry," prohlásil v rozhovoru pro Alternative Addiction.

Audioslave
Audioslave | Foto: Audioslave.com

Fakt je ovšem i to, že Cornellovi se vysmívali, už když v roce 2006 vyšlo najevo, že napíše titulní skladbu pro bondovku Casino Royale. Od člověka, který strávil šest let v přítomnosti tří členů Rage Against The Machine a stal se s Audioslave první americkou rockovou kapelou, která kdy vystoupila na Kubě, to leckdo považoval jako neklamný signál zaprodání se.

Není třeba se pražského koncertu úplně bát, protože Chris Cornell si je vědom, že postavit celé turné pouze na Scream by byla sebevražda, a tak je víc než jisté, že zazní jak skladby z éry Soundgarden, tak Audioslave, dojde i na sólovky Euphoria Morning a Carry On.

V Cornellově současném koncertním repertoáru je i píseň Hunger Strike z alba projektu Temple of the Dog (1991), který vznikl jako pocta jeho příteli, zpěvákovi seattleské kapely Mother Love Bone Andrewu Woodovi, který zemřel na předávkování heroinem. Na troskách Mother Love Bone vznikli Pearl Jam a duet Hunger Strike byla první příležitost, jak slyšet hlas jejich frontmana Eddie Veddera. 

Soundgarden (1987)
Soundgarden (1987) | Foto: Charles Peterson

V době zrodu grunge požívali Soundgarden v Seattlu status superhvězd. Byli zdejší první kapelou, která si po EPčkách na labelu Sub Pop a debutu u SST přestoupila k velké firmě a následně jeli turné jako předkapela Guns N' Roses.  A už to je v očích punkového publika deklasovalo, což jen dokazuje, že Chris Cornell už je na nadávky dávno zvyklý. 

Největší úspěch kapelu potkal v roce 1994, kdy jejich album Superunknown debutovalo na špici Billboardu a oba singly Spoonman i Black Hole Sun získaly Grammy. 

 

Právě se děje

Další zprávy