Chinaski vydávají první desku v nové sestavě, zpívá na ní Čvančarová

ČTK ČTK
24. 9. 2019 20:48
První desku v nové sestavě, která už má za sebou 130 koncertů, příští pátek vydá česká skupina Chinaski. Písně vznikaly spontánně, často v šatně po koncertech. Chinaski dnes představili první singl a klip s názvem Láska a data. První ze čtyř křtů nahrávky se uskuteční 1. října v Praze, kmotrou bude herečka Jitka Čvančarová.
Nová sestava Chinaski.
Nová sestava Chinaski. | Foto: Tomáš Beran

Album označené číslicí 11 původně Chinaski nechtěli pojmenovat, protože mají pocit, že jsou na novém začátku, jak říká zpěvák a kytarista Michal Malátný.

"Naše první album jsme před 24 lety vydali bez názvu a chtěli jsme to udělat znovu," vysvětluje v narážce na eponymní album z poloviny 90. let minulého století. "Neprošlo to, ale žádný pořádný název jsme nevymysleli. Takže nakonec to jsou ty dvě jedničky, protože je to naše jedenáctá řadová deska a ty jedničky nám přišly takové pozitivní."

Skupina se v nové sestavě naživo představila loni 22. března v Krnově, kde zahájila klubové turné nazvané Není nám do pláče. Základní skladatelskou dvojici, zpěváka Malátného a kytaristu Františka Táborského, doplnili bubeník Lukáš Pavlík, slovenský baskytarista Tomi Okres a klávesista Jan Steinsdörfer.

Nová sestava zní na koncertech bigbítověji než předchozí, deska je ale překvapivě spíše komorní. "To nás překvapilo taky. Mysleli jsme si, že budeme víc mlátit do kytar, když už nemáme dechovou sekci, ale vylezly z nás pomalejší a smutnější romantické věci. Jedna tvrdší a rychlejší píseň nakonec z výběru vypadla, prostě nám neseděla do toho celku," popisuje Malátný.

Část alba vznikla v šatně po koncertech, kde Chinaski vymýšleli nové písně. "Poslední rok a půl jsme hráli hodně, abychom se sehráli a poznali. Po každém koncertu jsme slezli z pódia, otevřeli nějaké víno a hráli v šatně dál. Mám rád tu sounáležitost, ze které vznikají společně písně z radosti, že jsme spolu. Takhle na mejdanu v šatně vzniklo například Kapradí," ilustruje Malátný.

Autorsky je deska pestrá, do skládání se zapojili všichni. Například pianista Steinsdörfer se s bubeníkem Pavlíkem podílel na skladbě Já a můj kůň. "To, co je tam nejméně country, jsem napsal já. Nebo jsem ve skladbě Schody aranžoval smyčce," líčí Steinsdörfer, který vystudoval skladbu u jazzového klavíristy Karla Růžičky na Ježkově konzervatoři i tamní Vyšší odborné škole. Spolupracoval s kytaristy Michalem Pavlíčkem a Igorem Ochepovskym, skladatelem Varhanem Orchestrovičem Bauerem a mnoho let vedl kapelu Ewy Farne.

První singl Láska a data z nové desky skupiny Chinaski. | Video: Brainzone

První singl a klip, který dnes Chinaski vydali, se jmenuje Láska a data. "Je to podle mne typická píseň od Chinaski, proto jsme ji vydali jako první, aby lidé pochopili, že i v nové sestavě jsme neudělali žádný žánrový kotrmelec," dodává Michal Malátný.

První křest alba se uskuteční 1. a 2. října v Praze. "Budeme mít celkem čtyři, dva v pražském Lucerna Music Baru, v Brně a Bratislavě. Chceme zahrát všechny písně z nového alba plus nějaké hity," doplňuje kytarista František Táborský, který dříve působil jako kytarový technik Roberta Kodyma.

Kmotrou alba na prvním pražském večeru bude Jitka Čvančarová, která na desce hostuje v písni Dokonalá chvíle. "Všem nám vyrazila dech, jak skvěle zpívá. Oni herci často umějí zpívat, ale je rozdíl, když to mají zvládnout ve studiu u mikrofonu. Tam se teprve ukáže, jestli je člověk jistý v kramflecích. A ona byla neuvěřitelná, zpívala ve studiu lépe než já," konstatuje Malátný.

Příští rok Chinaski plánují velké halové turné na oslavu 25. výročí jejich debutového alba. Jeho křest se uskutečnil 26. listopadu 1995 v Jičíně. Ve stejný den roku 2020 se proto na zimním stadionu v Jičíně bude konat velký koncert.

 

Právě se děje

Další zprávy