Chemical Brothers vezou do Prahy unikátní 3D cirkus

Jan Pomuk Štěpánek
6. 8. 2007 0:00
Hudební show nabídne figury tančící mezi lidmi
Chemical Brothers
Chemical Brothers | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Chemical Brother jsou známí tím, že živé koncerty zakládají na vizuálním a často notně psychedelickém obžerství. Nicméně show, kterou si nechali vypravit ke svému aktuálnímu turné, předčí vše, s čím se doposud představili. V pátek se s ní zastaví v pražské T-Mobile Aréně.

Na letošním Glastonbury Chemical Brothers představili nejen skladby z nové desky We Are The Night, ale také jednu z nejdražších pódiových v historii hudebního průmyslu. Doposud si ji kromě Chemiků mohla dovolit jen Madonna na svém loňském turné.

"Tom Rowlands a Ed Simons nabídli strhující show, ve které snoubili okázalou vizuální podívanou s balíkem největších hitů, vrchol přišel při klasických skladbách Dig Your Own Hole a Elektrobank," popisuje koncert zpravodaj britského hudebního týdeníku NME.

Základem nové prezentace známých hédoniků je využití technologie Element Labs Stealth Screen. Jakási  "inteligentní plocha" je složena z milionů LED diod  a dokáže vytvářet prostorové  pohybující se obrazce, na kterých lze plasticky promítat filmy, videoklipy a animace.

V reálu to vypadá, jako když scéna a generované obrazy vystupují z pódia. Technika vypustí trojrozměrné vokalisty nebo jejich siluety mezi diváky - a následně je vymění za tanečníky, kteří se pohybují přímo nad publikem.

Skoro dvouhodinová show nabídne průřez celou více než desetiletou tvorbou. Chemical Brothers s oblibou připravují zvláštní, často mnohem tanečnější a energičtější koncertní verze svých klasických hitů.

Fanoušci v téhle souvisloti na fórech diskutují, do jaké míry Chemical Brothers hrají skutečně "naživo" a do jaké míry je vše přeprogramováno.

Někdejší studenti historie na svých stránkách odpovídají, že mají přeprogramované jen naprosté základy každé skladby. Na pódiu prý stavějí "celé nahrávací studio" - aby nechali diváky nahlédnout do své kuchyně.

Foto: EMI

Většinou to jsou improvizace s notoricky známými motivy, které pomáhaly definovat taneční scénu 90. let. Za její slávou i za svou kariérou se s melancholií obracejí na nové desce.

A bude to i melancholie po 90. letech, která nažene na jejich koncert tisíce tanečníků. Před deseti lety chodili na parties navlečeni do fluoreskujících kožíšků - obrovské bubliny a růžoví sloni jim tu dobu na chvíli připomenou.

 

Právě se děje

Další zprávy