Chemical Brothers dohlédnou na nové album MGMT

tur
14. 9. 2008 9:00
Britské duo spolupracuje s brooklynským
Chemical Brothers
Chemical Brothers | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Hvězdy taneční scény devadesátých let a jeden z největších objevů letošního roku plánují spolupráci.

Veteráni, kteří právě vydali desku největších hitů Brotherhood, se sami rozhodli oslovit dvojici retro psychedeliků poté, co je okouzlil jejich letošní stylově pestrý a žánrově ironický debut Oracular Spectacular.

Zatím je sice vše ve stádiu emailové korespondence, ale newyorští modýlkové, kteří jsou do nahrávání hrrr už od června, mají jasnou představu. A možná stejně vyčuranou jako bylo jejich první album.

Oracular Spectacular vyšlo teprve na začátku roku, pro MGMT už je ale zastaralé. „Budeme experimentovat s novým zvukem," pochlubil se v rozhovoru pro NME Andrew VanWyngarden z MGMT. „Ale nebude to taneční hudba."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
MGMT: Když se management svlékne a pálí peníze
Chemical Brothers se vrátili pod příkrovem retra
Chemicals vypustili na Prahu stádo zvuků a robotů

Místo nových party skladeb koketují se sebevražednou myšlenkou na dvojalbum: s popovou a psychedelickou částí. „Říkali jsme si, že bychom se do toho klišé pustili a natočili přehnaně ambiciózní dvojdisk," dodává VanWyngarden.

Ovšem stačí si pustit některý z jejich klipů a dojde vám, že MGMT se nevyplatí brát zcela vážně.

MGMT - Electric Feel

Ačkoli ve vzduchu visí výtka, že MGMT by si na dnešní scéně mohli pro spolupráci najít někoho, kdo je daleko víc v kurzu než hitmakeři minulé dekády, neohipíci znají svoje důvody: „Spolupracovali s lidmi jako Noel Gallagher a mají i psychedelickou stránku, takže společnou řeč najdeme," říkají MGMT. 

MGMT
MGMT | Foto: Sony Music

Když už je jasné, o čem si budou obě dvojice povídat, lze spekulovat o tom, že půjde o oboustranně výhodnou kolaboraci. Chemical Brothers by mohli MGMT pomoct překročit  práh prvního alba a najít zvuk, který se odkloní jak od recyklace Bowieho psychedelie sedmdesátých let, tak od juchavosti raného britpopu.

Chemical Brothers by zase na sebe mohli upozornit něčím jiným než snahou nenechat na sebe zapomenout. Což jim v poslední době jde asi ze všeho nejlíp.

K počátku  září se totiž znovu rozhodli zbilancovat svoji diskografii a vydali dvojdiskovou bestofku Brotherhood, jež je jen dílčím rozšířením kompilace Singles 93 - 03. Pro sběratele má hodnotu především druhý disk, kde jsou pod názvy Electronic Battle Weapons sebrané prototypy singlů, které kapela původně lisovala výhradně pro DJe, aby je otestovali přímo v klubech. Přesto se jejich edity již objevily na starších albech Chemical Brothers

 

Právě se děje

Další zprávy