České festivaly jsou zkostnatělé. Overtone chce udávat směr

Adéla Procházková
15. 8. 2015 7:38
Na mapu letních hudebních festivalů v sobotu přibude nováček. V pražských Riegrových sadech se uskuteční první edice Overtone Festivalu, která seznámí české publikum s novými kapelami.
Milky Chance
Milky Chance | Foto: archiv Milky Chance

Praha – V pražských Riegrových sadech se v sobotu na pódiu vystřídají čtyři projekty: německé folkotronické duo Milky Chance, dánští The Asteroids Galaxy Tour, anglická popová písničkářka Shannon Saunders a domácí Android Asteroid se svým DJ setem.

Koncept Overtone Festivalu, který má ambici seznamovat české publikum s neotřelými hudebními projekty hned čtyřikrát do roka, představila pro online deník Aktuálně.cz Kristýna Koreis z pořadatelského týmu festivalu.

Kristýna Koreis
Kristýna Koreis | Foto: Pavel Šinagl

Aktuálně.cz: Jak vznikl nápad vytvořit Overtone Festival?

Chtěli jsme přinést něco nového a progresivního, co tu ještě není. Program řady českých festivalů působí mírně zkostnatěle. Inspirovaly nás hlavně větší zahraniční festivaly, které, místo aby prezentovaly to, co už lidi znají, dávají návštěvníkům směr, co by mohli poslouchat. Overtone je menší festival a představovat bude vesměs umělce, kteří jsou na scéně noví, nezavedení. Na srpnové edici to bude například začínající britská zpěvačka Shannon Saunders.

A.cz: Milky Chance už na druhé straně patří mezi známější projekty. Bude silný headliner pravidlem i pro další edice festivalu?

Ano, každá edice bude mít jedno silnější jméno. Ale ani Milky Chance bych neoznačila za výrazně zavedenou kapelu, zas tak dlouho taky nehrají. Nicméně jsou opravdu tou největší kapelou, od které se stupňuje zbytek programu. Druhou větší hvězdou jsou The Asteroids Galaxy Tour, kteří loni vyprodali Lucernu. Zbytek už jsou menší jména - zmiňovaná Shannon Saunders a čeští Android Asteroid.

A.cz: Každý z účinkujících na první srpnové edici pochází z jiné země, to je záměr?

Záměr to není. Stejně tak, jako nebyl záměr mít jména většiny účinkujících spojená s vesmírem. (smích) Nejde nám o hledání pestrého lineupu ve smyslu pestrých zemí původu, ale spíš v tom žánrovém. Rádi bychom se drželi akorát toho, aby jedna z tří až čtyř kapel na každé edici festivalu byla česká.

A.cz: Jde o vaši první zkušenost s pořádáním hudebního festivalu?

Ne tak úplně. Pár kapel už jsme s Fource Entertainment bookovali například pro Colours of Ostrava nebo pro United Islands. Overtone Festival je naše první vlastní dítě. Nápad se rodil dlouho, potřebovali jsme ale někoho s podobnou vizí k sobě. Hlavního partnera jsme nakonec našli v módní společnosti H&M.

A.cz: Jak jde hudební festival a móda dohromady?

Vzhledem k tomu, že Overtone je městský festival a nesuneme ho nikam do přírody, tak dobře. Cílíme primárně na mladé lidi, kteří se kromě hudby zajímají o kulturu celkově - tudíž i o módu a design - a záleží jim na tom, jak prezentují sami sebe. Druhá analogie je, že za rok uspořádáme čtyři edice festivalu kopírující periodicitou čtyři roční období a módní kolekce, které se za ně prostřídají.

A.cz: Plánujete tedy festival jako jednoletý projekt nebo půjde o dlouhodobější akci?

To je zatím ve hvězdách. Rádi bychom z Overtone měli dlouhodobý projekt. Po každé edici se ale zřejmě leccos naučíme a uvidíme taky, jak to přijmou fanoušci. Věříme nicméně, že akce tohoto druhu v Česku prostor má.

A.cz: Máte už představu, kde budou probíhat další edice?

Hodláme putovat. Kromě Prahy chceme zamířit i do Brna.

A.cz: Bude tohle meziměstské střídání pravidelné?

To ne, čekáme, jaké kapely nám budou k dispozici. Tomu pak přizpůsobíme, kde se edice bude odehrávat. Prozatím nemůžu říct, jestli podzimní edice bude v Praze nebo Brně. Uvidíme podle dalšího headlinera.

A.cz: Takže se podle vás liší pražské a brněnské publikum?

V Praze je zkrátka o trošku větší a to brněnské se mi zdá specifičtější. Rádi bychom naplnili kapacitu dvou tisíc lidí, což je v Praze o něco snazší, nicméně nemám strach, že by v Brně o Overtone nebyl zájem.

A.cz: Sobotní premiéra proběhne v Riegrových sadech. Chcete zůstat venku i na podzim?

Příští edice už bude klubovka. V Brně uvažujeme o Sono centru, v Praze se rýsuje Lucerna. Všechny lokality ale ještě musíme prověřit.

A.cz: Musíte v sadech dodržet noční klid po desáté hodině?

Ano, hudební produkce musí do té doby skončit, i proto začínáme už ve čtyři.

A.cz: Kolik času vám organizace Overtone zabrala?

V posledních dnech všechen. Koncept jsme dávali dohromady dlouhou dobu dopředu, intenzivní příprava trvá asi dva měsíce.

A.cz: Na kterou z kapel se osobně těšíte nejvíc?

Asi na The Asteroids Galaxy Tour, umí udělat skvělou show. Na Milky Chance se zase těším, protože v Česku ještě nehráli, právě přijeli z turné v Americe a navážou na něj přímo u nás.

A.cz: Prozradíte některou z kapel, které vystoupí na dalších edicích?

Abych to nezakřikla… Představu máme, ale tu si zatím musím nechat pro sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy