Český slavík: Gott děkoval bohu, že dostal druhou šanci. Ortelu nebyly započteny všechny hlasy

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2017 11:52
V hlavních kategoriích ankety Český slavík zvítězila tradiční jména: Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Kabát. Do ankety letos přišlo 155 000 hlasů, což je o 45 tisíc více než loni. Bílá jako absolutní vítěz dostala 41 302 hlasů.
Lucie Bílá přebírá cenu pro celkovou vítězku od Karla Gotta.
Lucie Bílá přebírá cenu pro celkovou vítězku od Karla Gotta. | Foto: ČTK

Praha - Absolutním Českým slavíkem se pro letošní rok stala Lucie Bílá. Zvítězila i mezi zpěvačkami, a to podvacáté.

V kategorii zpěváků vyhrál tradiční anketu popularity už po dvaačtyřicáté Karel Gott, mezi skupinami si odnesl cenu Kabát, pro něhož je to celkově dvanáctá trofej.

Mimořádnou cenu Slavíka pro výjimečnou osobnost v sobotu z rukou Karla Gotta převzala Marta Kubišová, která nedávno ukončila kariéru.

Zpěvačka, u níž si veřejnost kromě zpěvu cení i její postoje v době komunistického režimu, si vysloužila od svých kolegů ovace vestoje. Ceremoniál předávání slavíků ukončila legendární Modlitbou pro Martu.

"Ani tentokrát jsem s tak dobrým volebním výsledkem nepočítal," uvedl Gott, který také poděkoval své "koaliční partnerce" (manželce) Ivaně.

Za Gottem skončili David a Ortel

Gott kromě rodiny a příznivců poděkoval i bohu, že mu dal druhou šanci. Narážel tak na svůj nedávný boj s rakovinou.

Za osmasedmdesátiletým Gottem se na druhém místě umístil Michal David, třetí skončil Tomáš Ortel z kontroverzní skupiny Ortel.

"Myslel jsem, že si letos ocenění nezasloužím, natož pak Stříbrného slavíka. Ale možná mi k tomu pomohl muzikál Muž se železnou maskou. Těším se na příští rok, kdy vyjedu s novou kapelou Kvatro na jarní turné," řekl David.

Hned tři trofeje si odnesla skupina Mirai. Stala se Objevem roku a její skladba Když nemůžeš tak přidej získala ocenění pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls a cenu za nejstreamovanější českou skladbu na internetu.

"V našem případě jsme to opravdu nečekali. Doufám, že fanoušky nezklameme a budeme skládat další písničky. Nemyslí si, že by tři ceny znamenaly nějaký zvrat, musíme na to navázat dalším hitem," konstatoval Mirai Navrátil.

Na předávání nedorazila skupina Ortel, jejíž členové po loňských protestech dopředu avizovali, že nechtějí přispívat k negativní atmosféře předávání.

Pořadatel: Ortelu jsme započetli tolik hlasů jako loni

Někteří fanoušci Ortelu letos podle prohlášení organizátora porušili pravidla. Při analýze hlasování pořadatel dospěl k závěru, že kapela a její lídr Tomáš Ortel dostali podporu nad rámec pravidel fair play, proto byl zpěvákovi i skupině započten stejný počet bodů, který získali v loňském roce. Na svých stránkách to oznámila agentura Musica Bohemica, která je vyhlašovatelem a organizátorem ankety.

"Porušení fair play spatřuje organizátor ankety především v obsahu široce sdíleného facebookového profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem 2017 (aktivní od 19. 9. 2017). Vyzývá se zde k zapojení do organizované akce, aby se konkrétní subjekt stal Zlatým slavíkem. Tedy nikoli, aby lidé posílali hlasy podle svého skutečného názoru, ale aby se zapojili do akce za určitým cílem a získávali pro něj další osoby a fankluby," uvedli zástupci agentury Musica Bohemica.

Agentura dále zdůraznila, že při svém rozhodování neřešila obsah písňových textů Ortelu, které jsou někdy označovány za kontroverzní. Respektuje vyjádření soudního znalce, že nepřekračují zákon. Z porušení pravidel pořadatel neobviňuje skupinu Ortel ani žádnou konkrétní osobu. Vzhledem k anonymitě sociálních sítí to mohl být prakticky kdokoli, konstatoval.

Do 52. ročníku ankety lidé zaslali téměř 155 000 hlasů, o 45 tisíc více než loni. Bílá jako absolutní vítěz dostala 41 302 hlasů.

Mirai - objev roku. | Video: YouTube

 

Právě se děje

Další zprávy