Černý: Konec v rozhlase se mnou nikdo nedohadoval. Oznámili mi jen, že končím

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 18:55
Český rozhlas na konci loňského roku neprodloužil smlouvu hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému, který v něm působil od roku 1964 a posledních 13 let uváděl hudební vzpomínkový pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna v sobotu řekl, že ukončení spolupráce proběhlo "v přátelské atmosféře" a s příslibem hostování v jiných pořadech rozhlasu. Černý však tvrdí, že se s ním nikdo z rozhlasu na ničem nedohadoval. Pouze mu bylo oznámeno, že skončí.
Jiří Černý
Jiří Černý | Foto: Libor Fojtík

O rozvázání spolupráce v sobotu napsal Deník N. Jiří Černý s rozhlasem spolupracoval na základě termínovaných smluv, které se pravidelně prodlužovaly. "Po mém odmítnutí nižšího platu mi prodloužili smlouvu do konce roku. A 14 dní před koncem mi (režisérka) Veronika Rezková z vedení vyřídila, že mi smlouva končí," řekl Deníku N dvaaosmdesátiletý publicista.

Podle Hošny ale obměna programu Dvojky byla nutná, protože stanici dlouhodobě klesá poslechovost. Současně mluvčí rozhlasu doplnil, že Černý bude ve vysílání dál hostovat v hudebních i slovesných pořadech.

"O ukončení pořadu informovala pana Černého vedoucí programu ČRo Dvojka Kateřina Dvořáková společně s dramaturgyní pořadu a vše proběhlo v přátelské atmosféře a s oboustranným pochopením. Pan Černý deklaroval, že sám již uvažoval o ukončení pořadu a nemá s tím tedy problém," napsal Deníku N Hošna.

Černý se v pondělí proti tvrzení mluvčího ohradil. "Nikdo se o ničem se mnou nedohadoval, vedení Dvojky mi prostě oznámilo, kdy končím. Nikomu jsem předtím neříkal, že sám uvažuji o skončení spolupráce. Doteď mi taky nikdo neřekl, že budu v rozhlase dál hostovat v nějakých pořadech," napsal Černý na svém webu v textu nazvaném Český rozhlas o mně třikrát lže.

Mluvčí Českého rozhlasu však na svém dřívejším vyjádření trvá. "Nevím, jak bych vám měl dokázat, že rozloučení s panem Černým proběhlo skutečně tak, jak jsem ho popsal. Český rozhlas mu vždy vycházel maximálně vstříc. Jeho postoji nerozumím," napsal mluvčí v pondělí Deníku N.

O ukončení spolupráce rozhlasu s Černým informoval na Twitteru také spolek Milion chvilek pro demokracii, který současně zveřejnil informaci o internetové petici za návrat Černého do rozhlasu a obnovení jeho pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře.

Jiří Černý, který se narodil 25. února 1936 v Praze, je legendou české hudební publicistiky. Vystudoval žurnalistiku a začínal jako sportovní redaktor. Stolní tenis, cyklistiku, krasobruslení a tenis komentoval na konci padesátých let v Československém sportu, počátkem šedesátých let pak kulturní události v týdeníku Mladý svět a v letech 1964 až 1969 pracoval na rozhlasové hitparádě Dvanáct na houpačce, kterou uváděl se svou tehdejší ženou Mirkou. Počátkem normalizace musel z rozhlasu odejít, v roce 1989 se pak do něj vrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy