Česko bude na Eurovizi reprezentovat kapela zpěvačky Dominiky Haškové

ČTK ČTK
16. 12. 2021 22:29
Národní kolo Eurovize vyhrála česko-norská kapela We Are Domi, která tak bude reprezentovat Česko na nadcházejícím 66. ročníku této hudební soutěže. Skupina v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou, dcerou slavného českého hokejisty Dominika Haška, se přihlásila s písní Lights Off. Postoupila do jednoho ze dvou semifinále, která se v italském Turíně uskuteční 10. a 12. května.
We Are Domi vyhráli národní kolo Eurovize se skladbou Lights Off. | Video: We Are Domi

Finále se pak koná 14. května, informoval ve čtvrtek večer vedoucí projektu Kryštof Šámal.

O vítězné písni rozhodovaly hlasy hudebních fanoušků z Česka i ze zahraničí. Přišlo jich více než 45 tisíc. We Are Domi s písní Lights Off zaujali také mezinárodní odbornou porotu. Pro šest z jejích dvanácti členů byla vítězná skladba tou nejlepší, u dalších čtyř se umístila na druhém místě.

V kapele We Are Domi zpívá Dominika Hašková (uprostřed).
V kapele We Are Domi zpívá Dominika Hašková (uprostřed). | Foto: Kate Guić

"We Are Domi jsou pro mě svěžím hudebním uskupením, které by v aktuálním ročníku Eurovize mohlo zazářit. A to doslova, protože když se do jejich vítězné skladby zaposloucháte, během chvilky dostanete nálož unikátního elektropopu, který vás zvedne ze židle," hodnotí kreativní producentka Lucie Kapounová.

Skupina vznikla roku 2018 ve Velké Británii, aktuálně působí v Praze. Hraje mix skandinávského popu a elektropopu. Zpěvačka Hašková se s kolegy Casperem Hatlestadem a Benjaminem Rekstadem seznámila v anglickém Leedsu na tamní vysoké škole.

Šestadvacetiletá Hašková se narodila v americkém Buffalu. Zpívat začala už v USA, roku 2010 se zúčastnila soutěže Československo má talent.

O přízeň fanoušků i odborné poroty se v národním kole Eurovize letos ucházelo sedm finalistů. Vedle We Are Domi se jednalo o zpěvačky Annabelle a Elis Mraz, duo Jordana Haje s Emmou Smetana a kapely Giudi, Skywalker a The Valentines.

Letošním vítězem Eurovize se stala italská rocková skupina Maneskin. Česko v nizozemském Rotterdamu zastupoval zpěvák a tanečník Benny Cristo, také známý jako Ben Cristovao. Do finále nepostoupil.

Zdejším interpretům se v Eurovizi zatím příliš nedaří. Rocková kapela Kabát se roku 2007 umístila poslední, o rok později skončila Tereza Kerndlová jen o jedno místo výš.

Poté, co sestava Gipsy.cz zůstala v roce 2009 bez bodu, čeští hudebníci soutěž na několik let opustili. Vrátili se až roku 2015, kdy zemi reprezentovali Marta Jandová a Václav "Noid" Bárta.

Před pěti lety se český zástupce poprvé dostal do finále, byla to zpěvačka Gabriela Gunčíková. Nakonec však obsadila až 25. místo.

V roce 2017 tuzemsko reprezentovala Martina Bárta, která neuspěla v prvním semifinále. Mezi nejlepší se naopak o rok později dostal Mikolas Josef, který ve finále získal pro Česko dosud nejlepší šesté místo. Vystoupil s vlastní písní Lie To Me a uspěl především díky hlasům diváků.

Česká indie-popová kapela Lake Malawi o rok později skončila se skladbou Friend of a Friend jedenáctá.

 

Právě se děje

Další zprávy