České klarinetové kvarteto slaví úspěch

RiK, ČTK
9. 2. 2006 14:35
Praha - České klarinetové kvarteto boduje na mezinárodní scéně.
České klarinetové kvarteto
České klarinetové kvarteto | Foto: http://www.clarinet.cz/

Instrumentální skladba Orlík z alba Ozvěny z kamene, které loni České klarinetové kvarteto vydalo u nakladatelství Black Point Music, se dostala do finále mezinárodní soutěže International Songwriting Competition.

Porota, mezi jejímiž členy najdeme takové osobnosti jako Tom Waits nebo Pat Metheny, vybrala skladbu Orlík z téměř patnácti tisíc skladeb a písní zaslaných z osmi desítek zemí nejprve do semifinále. Tam postoupilo 1000 skladeb. Po týdnu přišla senzace: česká skladba se dostala mezi posledních dvanáct nejlepších příspěvků v kategorii Instrumental," potvrzuje Martina Žitná z pražské agentury Aura-pont, jež získala tuto informaci z Nashvillu.

Finálové písně a skladby jsou po celý únor k dispozici ZDE. Zájemci si je mohou nejen poslechnout, ale také v kategorii People's Voice o jejich dalším osudu on-line hlasovat. "České muzikanty mohou na této adrese podpořit svým hlasem," dodává Žitná. Rozhodnutí poroty o  celkových vítězích bude pak oznámeno v březnu.

Podle informací Romana Janků z agentury J+D nyní vydává České klarinetové kvarteto album nazvané Polyfonie. Jde o první nahrávku tohoto multižánrového seskupení, která obsahuje hudbu ryze klasickou.Soubor vznikl v roce 1992 na Akademii múzických umění v Praze, kde se klarinetisté setkali.

V polovině 90. let začali spolupracovat s Janou Koubkovou na projektu Tenerife Blues, který byl v roce 1997 natočen na CD. V roce 2003 s ní podnikli turné po Senegalu v Africe. Na jejich kontě je spousta vystoupení v zahraničí, mimo jiné v Portugalsku, Slovinsku a Lucembursku.

 

Právě se děje

Další zprávy