České festivaly skomírají. Je čas vyrazit za hranice!

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2014 12:55
Z letních hudebních festivalů si drží kvalitu Colours of Ostrava, Trutnoff Open Air, Masters of Rock a jen částečně Rock for People. Ostatní nabízejí jen českou scénu a nejrůznější rarity.
Festivalová zábava čeká za hranicemi.
Festivalová zábava čeká za hranicemi. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už loňská sezona byla pro řadu letních hudebních festivalů v Česku obtížná a vzhledem k napjatým rozpočtům měla většina festivalů omezenou nabídku zejména zahraničních hvězd. O akce pod širým nebem byl často menší zájem než v předchozích letech.

Až na výjimky letos pořadatelé sázejí na osvědčená jména, takže je často jejich nabídka podobná. Odlišit se snaží různými raritami a speciálními projekty. Víc než dříve se tedy fanouškům vyplatí vyrazit za hranice.

"Na většinu pořadatelů dopadla finanční krize, která je dána tím, že v minulých letech nebyly návštěvy tak veliké, jak by si pořadatelé představovali. Reprezentativní festivalové obsazení vidím jen na Colours of Ostrava nebo metalovém Masters of Rock ve Zlíně. Ostatní velké festivaly zůstaly trochu za očekáváním," řekl hudební publicista Jaroslav Špulák s tím, že nejvíce dávají fanoušci své rozčarování najevo pořadatelům Rock for People v Hradci Králové.

Foto: Anna Vedralová

Z "velkých hráčů" si drží svou úroveň Trutnoff Open Air, nejstarší český festival, přezdívaný český Woodstock. Letos kromě spřátelených českých alternativců nabídne i vystoupení "pramáti punku" Patti Smith, ceněné kapely z ranku World music Tinariwen a španělské anarcho-úderky Ska-P. V Trutnově jsou už zvyklí na to, že fanoušci se Na Bojišti potkávají každoročně a tvoří v Česku na festivalech neopakovatelný přídech spiklenectví. I přesto, že ani letos se festivalu nevyhýbají problémy se stanovým městečkem, které se kvůli developerským projektům rok od roku zmenšuje.

Skoro opačným směrem se naopak vydal Rock for People v Hradci Králové, kde loni pořadatelům vyšla sázka na Karla Gotta, a tak letos zkoušejí na mimo jiné nalákat na koncert kapely Lucie a hrdinu akčních filmů 90. let, režiséra, scénáristu a producenta Stevena Seagala, který se představí jako bluesový kytarista. Festival podle dřívějšího vyjádření pořadatelů utrpěl předloni vinou nepřízně počasí ztrátu čtyři až pět milionů korun. Hospodaří s rozpočtem v řádu desítek milionů korun.

Foto: Petr Piechowicz

Colours of Ostrava, který se uskuteční od 17. do 20. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě, je jednou z mála akcí, která má silné finanční zabezpečení. Loni zaznamenal rekordní návštěvnost 33 tisíc lidí. Akce přes rokem pracovala s rozpočtem 60 milionů korun, letos bude o něco vyšší. Generálním partnerem zůstává Česká spořitelna, podruhé akci jako hlavní partner podpoří také Babišův AAgrofert. Vystoupí zde Robert Plant, Zaz, MGMT, The National či Bastille.

"Věřím, že nějak vyjdeme, bude to v klidu, ale musíme investovat uvážlivě, nemáme takové sponzory jako jiné akce," uvedl ředitel festivalu Sázavafest Pavel Kloupar s tím, že na přelomu července a srpna ve Světlé nad Sázavou očekává návštěvu přibližně 12 tisíc lidí. Vedle převážně tuzemské hudby návštěvníkům nabídne spisovatele Michala Viewegha a autorské čtení z jeho současné tvorby.

Festival Benátská noc se rozhodl vstoupit do 22. ročníku s pozměněným názvem. Po zkrácení se bude jmenovat pouze Benátská a do sportovního areálu v libereckém Vesci od 25. do 27. července dorazí například finští HIM nebo slovenská kapela Team. Festival měl loni problémy s naplněním rozpočtu, na poslední chvíli proto pořadatelé odvolávali vystoupení Žlutého psa a Ivana Hlase.

Ještě hůře dopadl Open Air Panenský Týnec, kde loni doplatili na nepřízeň počasí. Pořadatelé z bezpečnostních důvodů museli zrušit koncert britských O.Children a místo očekávaných 12 tisíc diváků jich napočítali necelou polovinu. Letos se festival nekoná. U festivalů pod širým nebem si pořadatelé většinou nemohou dovolit platit statisícové částky za pojištění finančních ztrát způsobených nepřízní počasí.

Manon Meurt (Live). | Video: Manon Meurt

Festivalové stereotypy úspěšně nabourává Beseda u bigbítu, která se letos koná 1. a 2. srpna v Tasově. Nabízí zavedené kapely české nezávislé hudební scény i nováčky, ale také rodinnou atmosféru i slovácký folklor. V pestré dramaturgické mozaice lze najít britské Tall Ships, rakouské Elektro Guzzi, polské Kamp!, arménské Wattican Punk Ballet, ale i domácí Houpací koně, The Prostitutes, DVA, Manon Meurt nebo Katarziu a Modré hory ze Slovenska. "Nesázíme na kapely, které obvykle hrají na českých festivalech, ale na muzikanty, kterým sami věříme. Program se snažíme sestavovat s kurátorským nadhledem a s cílem objevovat nové talenty. Chceme jednoduše podpořit kapely, které si to podle nás opravdu zaslouží," říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Vlastní cestou se rozhodla jít i skupina Kryštof, která vynechá většinu tradičních letních akcí a oslaví 20 let své činnosti festivaly pod názvem Kryštof Kemp 2014. Půjde o jednodenní akci organizovanou kapelou s programem pro všechny generace a specifickými akustickými koncerty. Sedm akcí organizovaných kapelou odstartují 12. července v amfiteátru Náměště na Hané.

Ella Eyre: Love Me Like You. Poslechněte si novou hvězdu britské scény živě.

Hlavní scénu na United Islands of Prague 2014, který se v metropoli uskuteční od 19. do 21. června, pomohli organizátorům financovat samotní příznivci festivalu. Na pokrytí nákladů na otevření hlavní scény v Kinského zahradě vybrali pořadatelé rekordní sumu českého crowdfundingu 1,6 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy