Česká mše vánoční zazní v němčině

ČTK, dab
30. 11. 2005 10:00
Praha - V pražském evangelickém kostele U Martina ve zdi zazní v sobotu 10. prosince večer Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, a to německy.

Populární dílo uvede soubor Immanuel-Kantorei působící při kostele luteránské církve v Alt-Laatzenu u Hannoveru, dirigentkou je Cornelia Jiracek. V úvodu programu zazní také německé a české vánoční koledy.

Severoněmecký sbor uvádí toto dílo českého venkovského katolického kantora z přelomu 18. a 19. století v německém znění s velkým úspěchem rok co rok už 25 let, jak řekl Gerhard Frey-Reininghaus z ústředí Českobratrské církve evangelické, podle kterého "pro mnohé milovníky hudby v Laatzenu a okolí patří Rybova mše k Vánocům stejně jako Bachovo Vánoční oratorium".

Kantorka sboru Cornelia Jiracek se provdala za českého trumpetistu Jana Jiráčka, který odešel do Německa v roce 1969. Měla tak podle Frey-Reininghause blízko k tomu, aby s touto skladbou, v Česku tak populární, seznámila také své německé hudební přátele.

Poprvé zazněla německy zpívaná Česká mše vánoční v Laatzenu v roce 1980. Brzy se z toho stala tradice. K uspokojení zájmu všech většinou nestačí jen jedno provedení. Věřící z Alt-Laatzenu udržují kontakty s lidmi v Rožmitále pod Třemšínem, kteří pečují o Rybův odkaz.

 

Právě se děje

Další zprávy