Česká filharmonie vydává Dvořákovy symfonie a koncerty

Kultura Kultura
18. 6. 2014 12:17
Dvořák Complete Symphonies & Concertos obsahuje symfonie a koncerty v podání České filharmonie a sólistů - Garricka Ohlssona, Alisy Weilerstein a Franka Petera Zimmermanna.
Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: Decca Classics

Praha - Po dvaatřiceti letech vychází nová souborná nahrávka Dvořákových symfonií v podání České filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Dvořák Complete Symphonies & Concertos obsahuje také tři koncerty Antonína Dvořáka v podání předních světových sólistů - klavíristy Garricka Ohlssona, violoncellistky Alisy Weilerstein a houslisty Franka Petera Zimmermanna.

Česká filharmonie.
Česká filharmonie. | Foto: Decca Classics

Kromě dvou studiových záznamů koncertů, vznikl materiál nahrávky všech symfonií a houslového koncertu během abonentních koncertů v sezonách 2012/2013 a 2013/2014, a zprostředkovává tak maximálně autentický zážitek specifického zvuku orchestru i proslulou akustiku Dvořákovy síně pražského Rudolfina.

"Nahrávky vznikaly na koncertech od prosince roku 2012. Natočili jsme vždy generální zkoušku, tři koncerty a opravnou frekvenci. Z toho materiálu pak vznikl finální tvar. Hudební režii měl na starosti zkušený Arend Prohmann, který je podepsán pod celou řadou nahrávek berlínských nebo vídeňských filharmoniků. Rádi bychom s dvořákovským kompletem dosáhli na některou z mezinárodních cen," říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

DVOŘÁK Complete Symphonies & Concertos
Autor fotografie: Decca Classics

DVOŘÁK Complete Symphonies & Concertos

Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek

Symfonie č. 1-9
Klavírní koncert g moll op. 33 (Ohlsson)
Violoncellový koncert h moll op. 104 (Weilerstein)
Houslový koncert a moll op. 53 (Zimmermann)

Cena: 1 249 Kč
Vydala Decca Classics

Česká filhamonie si tímto počinem připomíná 110. výročí úmrtí svého zakladatele Antonína Dvořáka a přispívá k Roku české hudby 2014. Cyklus je součástí rozsáhlého dvořákovského projektu, který zahrnuje také dokumentární film o vzniku nahrávky, televizní vysílání symfonií, speciální koncert pro mladé posluchače, ale například i soutěže pro fanoušky na Facebooku.

Filharmonici budou propagovat dvořákovský komplet během letního evropského turné, kdy zamíří například na rakouský Grafenegg Festival, britský Edinburgh International Festival a BBC Proms v Londýně a dále na podzim vyjedou do Švýcarska, Itálie a na Slovensko.

V České republice provede Česká filharmonie všechny tři Dvořákovy koncerty a symfonie č. 3, 5 a 7 na festivalu Dvořákova Praha v září letošního roku.

Soubor šesti CD bude v prodeji od 20. června za 1249 korun. Komplet bude k dispozici také ke stažení na internetu (iTunes, Google Play Music, Bontonline.cz, Supraphonline.cz) i ve streamu (Spotify, Deezer, Google Play Music).

Jde o vůbec první cyklus přestižního labelu Decca Classics nahraný ve vysokém rozlišení 24 bit 96 Hz, navíc masterovaný pro iTunes.

 

Právě se děje

Další zprávy