Česká filharmonie nabídne sezonu hvězd klavíru a houslí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 9. 4. 2014 16:55
Originálním projektem filharmoniků budou hudební workshopy pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Projekt zaštítila zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová.
Šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.
Šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. | Foto: Kiran Ridley

Praha - Česká filharmonie ve své 119. koncertní sezoně, kterou zahájí 2. října, nabídne klavírní špičku, přední houslisty, pěvce, světové dirigenty a české premiéry. Dramaturgie je kombinací osvědčených skladeb a méně hraných děl.

Během koncertní příští sezony se ve Dvořákově síni Rudolfina představí současná světová klavírní špička Jean-Yves Thibaudet, Emanuel Ax, Garrick Ohlsson, Lars Vogt a Daniil Trifonov. V mimořádném komorním recitálu také pianista Kirill Gerstein, který bude i hvězdou letního open-air koncertu.

Jean-Yves Thibaudet. Poslechněte si jeho koncert.
Jean-Yves Thibaudet. Poslechněte si jeho koncert.

Posluchači budou moci porovnat také výkony vyhledávaných zahraničních a tuzemských houslistů, jako jsou Julia Fischerová, Ray Chen, Ivan Ženatý, Roman Patočka a sólisté České filharmonie Josef Špaček ml. a Irena Herajnová. Klavír a housle doplní pěvci Bernarda Finková, Matthias Goerne, Simona Houda Šaturová a Adam Plachetka.

Současnou 118. sezonu filharmonici zakončí v Praze druhým ročníkem open air koncertu 24. června na Hradčanském náměstí.

Do 119. koncertní sezony vstoupí s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem zahajovacím koncertem 2. října. "Zazní Prokofjevův Třetí klavírního koncertu v podání talentovaného teprve třiadvacetiletého Behzoda Abduraimova, který již sklízí slávu na největších světových pódiích. Druhá část bude patřit Sukově monumentální symfonii Asrael," řekl generální ředitel české filharmonie David Mareček.

Jiří Bělohlávek bude řídit čtyři abonentní koncerty, v české premiéře uvede Píseň Šalamounovu Juraje Filase. Událostí by mělo být koncertní provedení opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí. Filharmonie vystoupí s českými sólisty v čele s Janem Martiníkem nebo Ivanem Kusnjerem a sborem Martinů Voices.

Podívejte se na ukázku z filmu o vzniku Dvořákovského kompletu České filharmonie.
Podívejte se na ukázku z filmu o vzniku Dvořákovského kompletu České filharmonie.

Stálý hostující dirigent Manfred Honeck se během tří abonentních koncertů bude věnovat zejména Mozartovi a Straussovi. Filharmonici vystoupí rovněž s předními světovými dirigenty, Christophem Eschenbachem a Davidem Zinmanem. Orchestr budou řídit i Jakub Hrůša a Tomáš Hanus. S filharmoniky se poprvé představí Kazuki Yamada a Edward Gardner.

První polovina sezony připomene ještě Rok české hudby. Orchestr nastuduje řadu děl českých autorů.

Open air koncert České filharmonie
Autor fotografie: Vojtěch Marek

Open air koncert České filharmonie

  • 24. června od 20:30 hodin na Hradčanském náměstí
  • S českými filharmoniky se představí čtyři mladí hudebníci, vítězové soutěže „Zahraj si s Českou filharmonií“
  • Součástí letošního rozloučení s koncertní sezónou bude i vystoupení stočlenného orchestru složeného ze žáků základních uměleckých škol a hráčů filharmonie
  • Vedle oblíbených českých skladeb (např. Dvořákův Karneval a Slovanský tanec č. 15, Smetanova Skočná ad.) zazní ukázky z děl zahraničních autorů (Weber, Rosauro, Hummel, Ibert) komponovaných pro orchestr a sólové nástroje

V souvislosti s vydáním dvořákovského kompletu soubor připravuje křest nahrávky a premiéru filmového dokumentu v kině Světozor, Den otevřených dveří s koncertem a afterparty. Dvořákovský komplet vydá společnost Decca Classics 24. června na CD i digitálně.

Filharmonie bude reprezentovat českou kulturu na padesáti koncertech v zahraničí. Zamíří mimo jiné do USA, Velké Británie a Španělska.

Orchestr obnovuje abonentní řadu odpoledních koncertů. Nadále rozšiřuje výchovné programy, vedle nabídky pro školy přibývají další projekty pro veřejnost. Originálním projektem budou hudební workshopy pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Projekt zaštítila zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová.

Abonentní cykly budou v prodeji od 14. dubna a jejich cena se pohybuje od 600 do 3800 korun. Cena vstupenky na mimořádný večerní koncert činí 200 až 1700 korun. Podle Marečka předplatné v loňském roce vzrostlo o deset procent, vyprodanost koncertů činila 92 až 100 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy