Černí White Lies vedou britský albový žebříček

Pavel Turek, tur
26. 1. 2009 16:31
Singly ovládá Lady Gaga - Madonna pro 21. století
Foto: Steve Gullick

Londýn - Okamžitě po vydání debutu To Lose My Life se objev britské scény White Lies umístil přímo na prvním místě albového žebříčku. Londýnská trojice tak předstihla vytrvalé Kings of Leon, kteří si v Official Album Chart polepšili poté, co je britský hudební tisk unisono označil za zachránce rocku v roce 2008.

Za úspěch White Lies může souhra dvou důležitých faktorů. Prvním je povánoční vyprázdněný trh, který si dává s novinkami pauzu a snaží se ještě doprodávat loňské komerční hity i tituly, jež bodovaly ve výročních anketách. V top 10 tak dále figurují další výrazné desky z poloviny roku: Duffy s Rockferry  (6) a Oracular Spectacular od MGMT (10).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pojďte se bát na zombie disko s White Lies, u-hu
Sound of 2009: Letošní rok bude synthi-popový

Vzestup White Lies zapříčinil ale také hudební tisk, když se na nich shodl coby na největších nadějích pro rozbíhající se rok. Jejich smrtí prostoupené texty a temné disko ve stylu Interpol, Editors nebo Bravery vynesla na anketa BBC Sound of 2009 na druhé místě; další body nasbírali od týdeníku NME, měsíčníku Q i MTV2.

„Tohle je nejlepší věc, jaká se může kapela s debutem přihodit," prohlásil pro NME zpěvák Harry McVeigh. „Jsme tím absolutně unesení. Je to neuvěřitelné." White Lies v tuto chvíli zrovna natáčejí klip pro svůj další singl Farwell To The Fairground v industriální oblasti poblíž ruského Nikelu.

Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Aktuálně.cz

Mezi singly figuruje na prvním místě už třetí týden další slibný interpret z ankety Sound Of 2009, newyorská Lady Gaga se skladbou Just Dance (v albech je čtvrtá). Dvacetiletá zpěvačka, která  už stihla psát skladby i pro Pussycat Dolls, Fergie nebo Britney Spears, na sólovém albu The Fame nezapře jak vlivy rané Madonny, tak vokální inspiraci Gwen Stefani.  Ostatně stejně jako v případě její skladby The Sweet Escape i Just Dance je duet produkovaný rapperem Akonem.

„Vzhlížím k Madonně kvůli její filozofii v hudbě i v módě," prohlašuje Lady Gaga v rozhovoru pro Q. „Jestli mám být srovnávána s nějakou blond pop star, tak si pište, že chci, aby to byla ona."

Ačkoli singl Just Dance vyšel v USA již v dubnu 2008 (a celé album v srpnu), Británie si zpěvačky pojmenované podle hitu Queen všimla až s britskou edicí The Fame, jež se na trh dostala začátkem ledna. Tudíž v tomto případě to s věštěním talentů na příští rok nebylo za až tak velké vizionářství.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hned za ní na druhém místě je další ze Sound of 2009 - clevelandský rapper Kid Cudi, který si zahostoval i na Kanye Westově 808s & Heartbreak - se singlem Day 'n' Nite.

I mezi desítkou singlu se pochopitelně objevují převisy z roku 2008. Především v druhé pětce - Beyoncé stále boduje Single Ladies (Put A Ring On It), Kings of Leon žijí z Use Somebody  a desítku uzavírá Pink s druhým singlem z alba Funhouse - Sober - následovaná Kanye Westem a jeho Heartless. 

 

Právě se děje

Další zprávy